Oricine ar vrea sa fie milionar. Totusi, multi sunt departe de acest obiectiv.
Antreprenorul de succes John Rampton vorbeste despre cele mai frecvente 11 greseli pe care prietenii lui care nu sunt milionari le fac. Iata cum isi spune povestea pornind de la aceste 11 erori.
Am devenit milionar in 3 etape diferite ale vietii mele. Cand am vazut prima data $1.000.000 in contul bancar, aproape am lesinat. Cu toate ca stiam ca am in cont atatia bani, am intrat in soc.
Sa devii milionar nu este atat de greu pe cat crezi. Orice este posibil daca dedici timp, rabdare si te concentrezi. Daca eu am reusit asta, oricine poate. De ce nu?
Care este partea cea mai grea? Bineinteles, sa ajungi la primul milion. Apoi, toate lucrurile se vor aseza la locul lor.
Dar de ce este atat de greu sa devii milionar? Am observat in jurul meu o multime de oameni care au fost extrem de aproape de acest obiectiv, dar nu au reusit sa-l concretizeze. Greselile facute de toti acesti omeni erau foarte similare
Asa cum spunea si Napoleon Hill in cartea sa „Gandeste si devii bogat”, pe care a scris-o in 1937: oamenii bogati gandesc altfel decat oamenii cu venituri medii. Si Steve Siebold, devenit milionar prin forte proprii, si-a dat seama dupa ce a vorbit cu 1.200 de persoane bogate ca este de acord cu Hill.
Iata concluziile lor:
• Bogatii isi bazeaza gandirea pe actiune.
• Se gandesc la viitor.
• Isi urmeaza pasiunile.
• Savureaza dificultatile.
• Folosesc banii altor persoane.
• Sunt concentrati pe castig, nu pe acumulare.
• Stiu cand sa riste.
• Sunt egoisti.
• Pe scurt, daca vrei sa fii milionar, poti incepe prin a-ti schimba perspectiva despre munca, bani si succes.
As vrea sa-ti povestesc una dintre cele mai valoroase si scurte lectii de viata pe care le-am primit.
Nimic nu este perfect.
Cu cat accepti mai repede aceasta idee, cu atat mai bine. Daca visul tau este sa-ti deschizi o afacere si sa devii milionar, trebuie sa constientizezi urmatorul lucru: timpul pe care il petreci pentru a-ti perfectiona produsul sau serviciul este timpul pe care concurenta il are la dispozitie pentru a-ti fura potentialii clienti si a deveni lider de piata. Este bine sa incerci si sa nu eziti. Intra cat mai rapid posibil pe piata si vezi ce se intampla. Nu-ti face griji pentru greselile minore, le poti remedia si in timp ce castigi bani.
Sa spunem ca ai in mana un cec cu 6 cifre. Ti se pare o idee buna sa cumperi o masina de lux in acel moment, asa-i?
Sigur ca da. Oricui i se pare.
Dar uite ce trebuie sa stii in acest punct: oamenii bogati stiu sa traiasca sub nivelul venitului propriu. Multi oameni bogati – inclusiv Warren Buffett – traiesc in case foarte modeste si au masini normale. Ca sa fii milionar trebuie sa ai grija la cheltuieli.
Oamenii bogati gandesc intotdeauna la scara mare. Pe langa asta, au asteptari realiste. Sunt constienti ca nu pot deveni milionari intr-o singura noapte. Stiu ca au un drum lung pana la atingerea obiectivului, au mult de munca si sunt pregatiti sa aiba rabdare.
Asa cum iti va spune orice atlet de maraton, nu te poti astepta sa alergi 42.195 metri fara sa te antrenezi regulat. Cel mai bine pentru tine ar fi sa stii ca vei avea in fata un drum lung si dificil si ar trebui sa iti stabilesti obiectivele in aceasta directie.
Este incredibil de util sa-i citesti sau sa-i asculti pe oamenii care au avut succes sau sa ceri ajutor de la consultanti. Dar sa nu uiti: este foarte probabil ca ceea ce functioneaza pentru ei sa nu functioneze pentru tine. De exemplu, astazi nu prea mai este posibila infiintarea unei companii ca Apple sau Microsoft. Spre exemplu, procesul de lucru pe care l-au urmat Steve Jobs sau Bill Gates poate sa nu te ajute daca vrei sa iti construiesti o firma de curatatorie chimica. Nu spun sa nu te inspiri de la Jobs si Bill, totusi.
Mai intai, trebuie sa afli ce poate avea succes in domeniul in care incerci sa intri, iar apoi sa gasesti persoanele de care ai nevoie pentru inspiratie.
Cardurile de credit sunt utile numai daca investesti in afacere sau achiti un credit. Pentru ca e foarte usor sa te trezesti dator din cauza cardului de credit, trebuie sa fii destul de inteligent si sa le folosesti corect. Daca ajungi intr-o astfel de situatie, vei fi mai ocupat cu plata datoriilor decat cu planificarea investitiilor rezonabile.
Oamenii bogati se pricep sa anticipeze si sa planifice viitorul. De regula, stiu foarte bine unde isi doresc sa fie la pasul urmator si ce trebuie sa faca pentru a ajunge acolo. Aceasta structura de gandire le permite sa anticipeze obstacolele si sa-si ajusteze planurile.
Daca incepi o afacere noua, ai nevoie de un plan pe termen lung. Acesta trebuie sa indice in mod clar diferentiatorul business-ului tau si sa contina o strategie de motivare si pastrare a clientilor.
Oamenii de succes nu pierd timpul imprietenindu-se cu oameni nepotriviti. Ma refer aici la oamenii care spun nu la orice si sunt negativisti. Sau oamenii care incearca sa transforme succesul tau in avantajul lor propriu.
In schimb, oamenii de succes isi aleg prieteni hotarati, pasionati, echilibrati. Si le face placere sa vorbeasca cu acestia despre cum va arata viitorul. Deci, daca vrei sa fii milionar, trebuie sa te asiguri ca oamenii de langa tine sunt oamenii potriviti.
Chiar daca esti incredibil de talentat, chiar daca ai zeci de experiente de lucru, nu poti face tu totul.
Sa spunem ca ai inceput de curand o noua afacere. Ai nevoie sa angajezi oameni competenti care sa imbunatateasca punctele in care esti tu bun si sa umple golurile in domeniile in care stai mai putin bine. Deci, nu poti face totul de unul singur.
Trebuie sa inveti sa primesti ajutor din afara in domeniile in care nu esti la fel de bun ca in altele sau cu care nu esti familiarizat, sa inveti sa transferi aceste sarcini altor persoane. Acesta este unul din marile secrete ale antreprenorilor de succes. Iar daca iti doresti sa cresti afacerea si sa devii milionar, trebuie sa iei in seama acest lucru.
Indiferent daca deschizi o afacere sau faci o investitie mare, e important sa fii la locul potrivit la momentul potrivit. Sa-l luam drept exemplu pe Ryan Graves. In 2010, acesta i-a trimis un tweet lui Travis Kalanick, fondatorul Uber: “angajeaza-ma!”.
Surprinzator sau nu, Ryan Grave a devenit angajat Uber si a condus ulterior departamentul de operatiuni globale. Se spune ca are actiuni de $1,4 miliarde la Uber.
Ceea ce vreau sa spun e ca, pentru a deveni milionar, trebuie sa prinzi oportunitatile care iti ies in cale in loc sa iti faci vise desarte. Daca acea oportunitate nu vrea sa apara, poate o cauti in locul nepotrivit.
De ce tuturor ni se pare foarte indepartat succesul? Pentru ca nu avem incredere in noi.
In loc sa te gandesti iar si iar la fiecare miscare pe care o faci, ar trebui sa ai incredere in tine si sa pornesti la drum pe baza intuitiei. Dar nu pe baza intuitiei celor din jur.
Asa cum spunea si Dale Carnegie, “Lenea naste frica si suspiciune. Iar actiunea naste incredere si curaj. Daca vrei sa iti infrangi temerile, nu sta in casa, mergi inspre ele. Iesi afara si ocupa-te cu lucrurile care te sperie.”
Articol scris de: Echipa editoriala Up |
Data publicarii: 14-06-2022
Data actualizarii: 24-06-2022
Iti recomandam si:
Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste
Citeste mai multEste 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare
Citeste mai multEchilibrul dintre viata personala si cea profesionala
Citeste mai multStrategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica
Citeste mai multReducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta
Citeste mai multCum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat
Citeste mai multRecrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta
Citeste mai multStrategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli
Citeste mai multGhid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor
Citeste mai multDespre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes
Citeste mai multNeuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica
Citeste mai multCum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau
Citeste mai multDepartamentul de customer service: de ce este important intr-o companie?
Citeste mai multMotivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse
Citeste mai multIdei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste
Citeste mai multCe Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta
Citeste mai multCultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia
Citeste mai multIdei inedite pentru petrecerea corporate a firmei
Citeste mai multIdei de vacanta de iarna in Romania
Citeste mai multTop destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem
Citeste mai multUp Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis
Citeste mai multUP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP
Citeste mai multDe ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului
Citeste mai multEvaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ
Citeste mai multCe isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare
Citeste mai multIdei de cadouri corporate pentru 8 martie
Citeste mai multCum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari
Citeste mai multCum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19
Citeste mai multTichete de masa 2021. Ofera angajatilor tichete de masa cu valoare maxima de 20,01 lei
Citeste mai multCe cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui
Citeste mai multCopiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei
Citeste mai multCum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung
Citeste mai multIdei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie
Citeste mai multLucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii
Citeste mai multSchimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung
Citeste mai multObiceiurile zilnice ale oamenilor de succes
Citeste mai multUp Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020
Citeste mai multCand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati
Citeste mai multCe este rezistenta la schimbare si cum sa mentii un nivel optim al acesteia printre angajatii tai
Citeste mai multMetode practice de a stimula creativitatea
Citeste mai multCum sa te pregatesti pentru o sedinta online ca sa decurga fara probleme
Citeste mai multRezultatele tombolei „UP CADOU. ACCELERATOR DE BUCURIE ÎN VACANTA TA DIN 2021”
Citeste mai multCum sa pastrezi echilibrul dintre munca si viata privata daca lucrezi de acasa
Citeste mai multCheltuielile din perioade de criza - trucuri care te ajuta sa economisesti mai mult
Citeste mai multCatalin Marcu: Despre ambitia de a incepe de la zero ceva si de a crea alaturi de alti oameni ceva valoros
Citeste mai multRaluca Ivanescu sau cum sa-ti incepi ziua pentru a fi cu adevarat eficient si pregatit pentru orice raspuns
Citeste mai multEmployee engagement - ce este si cum poate fi stimulata implicarea angajatilor chiar si in perioada de criza
Citeste mai multDaniel Rosu – Un drum in viata gasit pe axa Washington-Londra-Bucuresti
Citeste mai multDenisa Stoica sau despre un vis implinit
Citeste mai mult9 idei de locuri si activitati pentru ziua de 14 februarie
Citeste mai multLoredana Martin: Odata pedagog, toata viata un pedagog
Citeste mai multStefan Budulan – Combativitatea si rigoarea, doua trasaturi pe care le au in comun hocheiul si managementul
Citeste mai multDe ce este important sa stii sa negociezi - si cum poti dezvolta tehnicile tale de negociere
Citeste mai multOliver Birjaru sau cum in spatele comediantului se ascund harnicia si responsabilitatea
Citeste mai multClaudia Mandru: Orice lucru pare imposibil pana este facut
Citeste mai multCu ce surprize iti poti bucura angajatele de 8 Martie
Citeste mai multLucrurile nu se schimba niciodata de la sine
Citeste mai multDespre curajul de a te cunoaste pe tine insati/insuti si de a-ti pune intrebarile care conteaza
Citeste mai multCum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor
Citeste mai multIn viata, orice se construieste caramida cu caramida
Citeste mai multTrateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea tu sa fii tratat
Citeste mai multCum gestionezi diferentele de varsta la locul de munca pentru a crea o echipa unita si performanta
Citeste mai multCand esti implicat 100% si ambitios, nimic nu poate sta in calea ta
Citeste mai multDespre frumusetea modestiei
Citeste mai multCum sa-ti folosesti si gestionezi eficient banii in fiecare luna
Citeste mai multPrietenia este un cuib, iar fericirea este un dans…sau mai multe
Citeste mai multJumatatile de masura nu sunt o optiune pentru mine
Citeste mai mult10 obiceiuri care iti fac viata mai frumoasa in perioada de work from home
Citeste mai multCariera este o calatorie, iar implinirea vine proportional cu iesirea din zona de confort
Citeste mai multTrec prin viata cu gandul la amintirile pe care le strang
Citeste mai multMicromanagement vs macromanagement
Citeste mai multVanzarile sunt ca sportul. Daca te opresti, pierzi tot ce ai realizat inainte
Citeste mai multGina Pavel – Leadership bun este atunci cand organizezi sarcinile fara a lasa loc incertitudinilor
Citeste mai multRutina de lucru din timpul zilei - cum sa fii productiv, multumit si sanatos de fiecare data
Citeste mai multAcordarea de beneficii cu avantaje fiscale in sectorul constructii
Citeste mai multIdei de a petrece un Paste „altfel” impreuna cu familia
Citeste mai multReconversia profesionala - ce trebuie sa iei in calcul daca planuiesti o schimbare de cariera
Citeste mai multUp Romania: Obiceiul cafelei de dimineata si legatura cu productivitatea la locul de munca
Citeste mai mult8 moduri de a munci eficient pentru a-ti creste randamentul
Citeste mai multCe inseamna un mediu de lucru sanatos si cum stii ca lucrezi intr-unul
Citeste mai multDigital Detox - ce este si cum te poate ajuta pe plan profesional
Citeste mai multCastiga o masina electrica Tesla Model 3
Citeste mai multCuriozitatea si rolul ei intr-o companie - cum o cultivi printre angajatii tai
Citeste mai multDe ce sa tii cont cand ai de ales intre doua oferte de munca si esti indecis
Citeste mai multCare sunt tendintele pe piata HR in 2021 si cum te adaptezi la ele
Citeste mai multPregatirea pentru reintoarcerea la birou
Citeste mai mult5 idei de petrecere a unei minivacante
Citeste mai multIntrebarile pe care ar trebui sa le pui intotdeauna la un interviu de job
Citeste mai multUn nou mod de a munci pentru peste 70% dintre români, în urma efectelor pandemiei
Citeste mai multCum iti calculezi bugetul pentru o vacanta in familie
Citeste mai multVacanta cu copiii: cum o organizezi astfel incat toata lumea sa fie fericita
Citeste mai multAlimentatia in timpul verii - ce sa consumi ca sa faci fata caldurii si sa ai randament la serviciu
Citeste mai multUP Romania da un byte de ajutor pentru scolile din Romania si doneaza 100 de calculatoare prin intermediul Asociatiei Ateliere Fara Frontiere
Citeste mai multIdei de destinatii linistite din Romania pentru vacanta in siguranta cu familia
Citeste mai multCum sa iti reiei rapid ritmul de lucru cand te intorci dintr-un concediu
Citeste mai multLucruri pe care sa le faci in pauza de pranz si care-ti pot face ziua mai frumoasa
Citeste mai multCele mai bune exercitii pe care sa le faci in timp ce stai la birou
Citeste mai multDigitalizarea la birou - ce masuri poti lua in folosul angajatilor
Citeste mai multComunicarea nonverbala - cum o interpretezi si ce secrete poate ascunde
Citeste mai multCum sa rasplatesti corect performantele angajatilor si de ce sa faci asta
Citeste mai multTotul despre recrutarea online - de ce este mai eficienta si ce alte motive ai mai avea sa o alegi
Citeste mai multProgramele de coaching pentru angajati - ce sunt, care este rolul lor, ce beneficii ofera
Citeste mai multSchimbari legislative aplicabile biletelor de valoare emise de Up Romania, incepand cu anul 2022
Citeste mai multVesti bune! Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 20,17 la 30 lei
Citeste mai multComentarii
Categorii de articole
Cele mai citite articole
Cum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19 - Pandemia Coronavirus ne-a surprins pe toti, mai ales din punct de vedere economic si profesional, tocmai de aceea companiile isi pot ajuta angajatii in aceasta tranzitie.
Citeste mai mult [...]Tichete de masa 2021. Ofera angajatilor tichete de masa cu valoare maxima de 20,01 lei - Pentru angajatori, acordarea de carduri sau tichete Up Dejun este in egala masura avantajoasa, intrucat acestea ofera 100% deductibilitate la calculul impozitului pe profit si scutire de la plata contributiilor sociale, sumei totale aplicandu-i-se doar impozitul pe venit de 10%.
Citeste mai mult [...]Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta - Se spune ca o companie este pe atat de buna pe cat sunt angajatii ei, si este complet adevarat. De aceea recrutarea reprezinta unul dintre pilonii principali pentru o buna functionare a unui mediu sanatos, care isi indeplineste obiectivele.
Citeste mai mult [...]Evaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ - Deoarece resursa umana este o resursa mult mai complexa, iar motivatia, implicarea sau performanta sunt niste indicatori greu de masurat, evaluarea poate ajunge de la un proces complet subiectiv, la un proces care foloseste incorect instrumente complicate.
Citeste mai mult [...]Despre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes - Calitatile unui lider construiesc ceva nou, care functioneaza, si in acelasi timp ofera o identitate comuna unei echipe bine sudate.
Citeste mai mult [...]Urmareste-ne pe