Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica


La fel ca in relatii, cu angajatii este mai productiv sa lucrezi asupra relatiei cu ei, decat sa o iei de la zero cu altcineva. Mai ales daca organizatia a setat un mediu productiv si sanatos, orientat pe crestere, atat pentru business, cat si pentru oamenii care o formeaza si simt ca au implinire in viata profesionala.

Costul recrutarii poate sa nu para unul foarte mare, insa costul trainingului si al timpului pana cand un om se poate simti complet confortabil la locul de munca si isi poate face sarcinile absolut independent chiar este unul major. De aceea, nu costul recrutarii este problema, ci faptul ca exista un cost al retentiei mai mic decat cel al perioadei de training.

Nu mai este o discutie noua faptul ca romanii din diaspora lucreaza intr-o multime de domenii, salarii si medii, in aproape toate cazurile ducand-o mai bine ca in tara si neintentionand neaparat sa se intoarca. Criza financiara din Romania se simte in multe domenii, din diverse motive: in IT si medicina cei mai buni de multe ori pleaca in afara, creativii din domeniile de marketing isi doresc alte conditii decat cele din Romania, in mediile rurale conditiile sunt foarte grele, iar stirile nu ii ajuta pe cei defavorizati. Multi angajati nu se simt apreciati, din punct de vedere declarativ sau salarial, iar cei care au decis sa nu plece din tara schimba joburile mult mai frecvent decat o faceau inainte.

Prin definitie, retentia angajatilor presupune, ca in The Godfather, sa le faci o oferta pe care sa nu o poata refuza. Dar zilnic. Adica, in orice moment, perspectiva unui nou loc sa constituie un dezavantaj fata de pastrarea jobului actual. Deoarece nu vrei sa mizezi pe acei oameni reticenti la schimbare, care nu isi schimba jobul din frica si care raman in acelasi loc pentru ca ar fi prea dureros sa isi faca putina introspectie. Iti doresti acei angajati care vor sa ramana pentru ca simt ca acolo mai au multe de facut, cresc prin organizatia ta, in care vor sa aduca plus valoare si pe care o apreciaza inzecit fata de celelalte oferte de pe piata.

Iata opt strategii de retentie a angajatilor pe care le poti aplica chiar de luna asta:

Seteaza discutii individuale mai devreme, sau separat, de evaluarile periodice. Comunica-le angajatilor tai ce asteptari ai de la ei, astfel incat sa fie clar pentru ei si sa poti fixa indicatori clari si masurabili pentru performanta lor.

Colecteaza feedback-uri de la acesti angajati. Majoritatea oamenilor pleaca din cauza colegilor de pe pozitiile superioare lor. Uneori sunt deranjati de prea multe sedinte neproductive, poate nu simt claritate in ceea ce au de facut sau ce au facut deja. Poate au nevoie de mai multa intelegere. Nu risca sa ii pierzi pentru ca nu le-ai ascultat partea.

Fii deschis la talentele angajatilor tai. S-ar putea ca unii dintre ei sa aiba si alte abilitati decat cele pentru care au studiat sau pe care le exerseaza zilnic la job. Unii ar vrea sa si le poata practica, si tine de managementul lor sa gaseasca moduri creative de a integra acest lucru. Este un avantaj de ambele parti si arata ca angajatul respectiv isi doreste sa fie acolo.

Asigura-te ca managementul superior iti cunoaste echipa. Chiar daca nu lucreaza impreuna, toti cei din conducere ar trebui sa poata sa spuna numele unui angajat, sau sa poata schimba un dialog in fata cafetierei. Pentru fiecare angajat este important sa nu se simta trecut cu vederea.

Arata-le ca pentru tine este important echilibrul dintre profesional si personal. Asa ca este important si pentru companie. Comunica-le atitudinea si asteptarile tale, trasand astfel un mediu care nu incurajeaza oameni epuizati si frustrati.

Spune intotdeauna multumescChiar daca cineva a fost platit sa faca jobul respectiv. Formal si, mai ales, in profunzime, acel Multumesc este vital.

Fii disponibil regulat pentru o discutie, mai ales una care vorbeste despre urmatorii pasi in cariera unui angajat. In primul rand, o discutie periodica de verificare este foarte sanatoasa. In al doilea rand, trasand urmatorii pasi in cariera angajatului impreuna cu acesta reusesti sa construiesti un viitor impreuna. Iar angajatul se asigura ca are un sens, o insemnatate, ca acesta sa continue alaturi de organizatia ta.

Ai grija ca locul efectiv de munca sa fie unul placut. Intr-un loc din oras in care se ajunge usor, luminos, cu scaune comode, suficient spatiu pentru birouri, nu prea multa galagie, facilitati de bauturi si fructe, temperatura optima etc.

Iti recomandam si:

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult
reducerea-costurilor

Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta

Citeste mai mult
productivitatea-muncii

Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat

Citeste mai mult
recrutare-up-romania

Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta

Citeste mai mult
strategii de branding

Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli

Citeste mai mult
cultura organizationala retentia angajatilor

Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor

Citeste mai mult

Leadership in business. Cum contribuie un lider bun la cresterea afacerii si la retentia angajatilor

Citeste mai mult

Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica

Citeste mai mult

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau

Citeste mai mult

Spune-ti parerea

Comentarii

Cele mai citite articole

Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica - Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica

Citeste mai mult [...]

Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta - Majoritatea companiilor se intalnesc cu nevoia de a diminua costurile, insa cum pot face asta fara sa frustreze angajatii sau sa ia masuri drastice, vizibile pentru public?

Citeste mai mult [...]

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare - Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult [...]

Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta - Se spune ca o companie este pe atat de buna pe cat sunt angajatii ei, si este complet adevarat. De aceea recrutarea reprezinta unul dintre pilonii principali pentru o buna functionare a unui mediu sanatos, care isi indeplineste obiectivele.

Citeste mai mult [...]

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste - Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult [...]

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala - Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult [...]

Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat - Intr-o lume ideala, angajatii ar fi fericiti, proactivi si productivi. Cu totii ne dorim o productivitate maximizata in businessul din care facem parte, dar ce este de fapt productivitatea?

Citeste mai mult [...]

Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli - Cum poti sa iti promovezi firma si produsul sau serviciul cat mai bine, pentru a avea o buna imagine in mintea consumatorilor tai si a publicului tinta?

Citeste mai mult [...]

Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor - Cultura organizationala este un concept esential in motivarea angajatilor si in a mentine un business sanatos. Cum reusesti sa-l construiesti si sa-l comunici cat mai bine?

Citeste mai mult [...]

Leadership in business. Cum contribuie un lider bun la cresterea afacerii si la retentia angajatilor - Calitatile unui lider construiesc ceva nou, care functioneaza, si in acelasi timp ofera o identitate comuna unei echipe bine sudate.

Citeste mai mult [...]

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau - O campanie de CSR poate creste simpatia publicului asupra businessului respectiv, si de aceea, responsabilitatea sociala corporativa este considerata un castig de ambele parti.

Citeste mai mult [...]

Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica - Neuromarketingul studiaza reactiile noastre folosindu-se de emotii, atentie si memorie. Teoretic, orice marketing bine facut este neuromarketing.

Citeste mai mult [...]

Aboneaza-te la newsletter

Urmareste-ne pe