Acordarea tichetelor valorice: avantajele angajatului si angajatorului

Informatii generale

Atunci cand un angajat se alatura organizatiei tale, acesta nu este interesat doar de salariu. La interviuri, cele mai multe intrebari ale viitorilor angajati sunt legate de atmosfera mediului de lucru, de instrumentele de management si performanta folosite si de beneficiile pe care le acorda compania respectiva.

Acest lucru se intampla deoarece ne-am dezvoltat suficient de mult incat sa fim mai pretentiosi si sa vedem organizatiile la care aderam ca pe o mare parte a stilului nostru de viata.

Atunci cand un loc de munca consuma cel putin opt ore pe zi, un posibil angajat se va intreba:

  • Cat de mult imi va lua transportul pana la acest birou? La ore de varf sau la ore mai putin traficate? Merg cu masina personala sau cu transportul in comun? Am vreo oferta din partea companiei in acest aspect? Am o masina de firma, transportul decontat sau pot lucra de la distanta uneori?
  • Ce se intampla daca am probleme de sanatate? La cate zile de concediu am dreptul? Imi asigura aceasta companie o asigurare medicala privata, pentru a-mi reface toate analizele?
  • Cum voi proceda cu pranzurile aici? Am suficiente locuri in care pot manca in apropiere? Imi pot prepara ceva la birou? Am un loc placut in care imi pot aduce pranzul de acasa? Este acesta asigurat de companie?
  • Sunt alte beneficii pe care le ofera piata de munca la ora actuala, precum abonamente la sali de sport, la masaj, iesiri cu echipa la sporturi de societate sau tichete de vacanta? – vouchere ?
  • La cate zile de concediu voi avea dreptul? Se cumuleaza acestea sau vor creste odata cu durata mea in aceasta organizatie?

i.php?p=body1(5).jpg

Poate fi coplesitor, de ambele parti. O persoana care cauta un loc de munca este stresata de toate aceste griji, iar pentru o companie pare dificil sa implineasca toate aceste criterii. Vestea buna este ca unul dintre cel mai usor de implementat element de mai sus este cel al beneficiilor acordate prin tichete.

Cadrul legislativ pentru tichetele cadou

Legislatia tichetelor cadou ajuta angajatorii sa deduca taxele pentru bonusurile sau cadourile oferite catre angajati, fara a plati acelasi tip de impozit precum in cadrul salariilor. Aceste bilete de valoare pot fi acordate salariatilor in limita a 5% din fondul de salarii, dar si colaboratorilor, in cadrul unor campanii de marketing, studii de piata, protocol sau publicitate. Utilizarea tichetelor cadou se face doar intr-o retea mare de magazine afiliate emitentului, majoritatea lucrurilor putand fi cumparate cu bonurile cadou. Un tichet cadou are valoarea nominala de 10 lei, sau multiplu de 10, in limita a 50 de lei. Tichetele sunt valabile timp de un an de la data emiterii si, conform legii, angajatul are obligatia sa returneze tichetele expirate.

Diferenta dintre tichetele cadou si tichetele de masa

Spre deosebire de tichetele cadou, cu bonurile de masa pot fi cumparate doar produse alimentare atat din magazinele mici, de cartier, cat si din supermarketuri si hypermarketuri, sau multe restaurante. Acestea pot veni in forma clasica, pe hartie, sau alimentate pe un card prepaid. Bonurile pot fi oferite oricarui angajat cu contract individual de munca, inclusiv angajatilor cu contract part-time, cate unu pentru fiecare zi lucrata intr-o luna, iar valoarea maxima a unui tichet este de 15.18 lei. Tichetele de masa sunt cel mai popular beneficiu extrasalarial.

Tipuri de tichete si avantaje

Ce sunt cardurile si tichetele de masa?

Aceste tichete ofera fiecarui angajator suma de pana la 15.18 lei pentru fiecare zi lucratoare din luna respectiva, cu care acesta si poate achizitiona pranzul, sau redistribui bugetul asa cum doreste. Varianta electronica a tichetelor de masa, cardul, este alimentat lunar cu suma formata din produsul numarului de zile lucrate si o suma de pana 15.18 lei si este folosit precum un card obisnuit, in cadrul retelei de parteneri ai emitentului.

Ce sunt cardurile si tichetele cadou ?

Angajatii pot fi recompensati cu diverse ocazii cu tichete cadou sau card cadou. Regimul de impozitare tichete cadou este favorabil pentru acordarea lor de sarbatori, pentru valori de pana la 150 de lei per beneficiar. Raspunsul la intrebarea ce poti cumpara cu tichete cadou este foarte vast: de la produse electronice, mobila, imbracaminte, carti, produse pentru copii, pana la produse alimentare sau chiar servicii turistice.

Despre tichete cadou pe hartie poti afla aici, iar detaliile despre cardul cadou, reincarcabil le poti descoperi aici.

i.php?p=body2(7).jpg

Ce sunt cardurile si voucherele de vacanta?

Voucherele de vacanta pot fi folosite pentru achitarea serviciilor de cazare, de masa, de transport sau a altor servicii conexe cazarii, cat timp pachetul include cel putin o noapte de cazare, de la hoteluri, pensiuni, agentii de turism si alte servicii de turism. Acestea vin atat pe support hartie, un carnet cu file de 50 si 100 de lei, sau electronic, un card alimentat cu o suma multiplu de 50. Daca in cazul bugetarilor prima oferita in vouchere de vacanta este in cuantum de 1450 lei/ angajat, in limita sumelor prevazute in bugetul fiecarei institutii publice, in cazul angajatilor din companiile private, nu exista o suma fixa, iar prima oferita in vouchere de vacanta este in cuantum de maximum 6 salarii de baza minime pe economie brute (12.480 lei). Daca in cazul angajatilor avantajele sunt de la sine intelese, companiile se bucura de echipe mai performante si mai fericite, in timp ce economisesc pana la 37% fata de o prima de vacanta in bani, crescand totodata si piata de turism local. Mai multe detalii aici.

Ce sunt cardurile si tichetele culturale?

Tichetele culturale sunt cel mai nou tip de beneficiu extrasalarial. La fel ca celelalte tipuri de tichete, acestea pot fi acordate salariatilor atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic, card prepaid. Un tichet cultural are o valoare de 10 lei, sau multuplu de 10 lei, in limita a 50 de lei, iar valoarea maxima ce poate fi acordata fiecarui angajat este de 150 de lei, exceptie facand evenimentele speciale, in cazul carora valoarea creste la 300 lei. Prin intermediul acestora se pot achita bilete sau abonamente la: teatru, cinema, festivaluri, expozitii, concerte; carti si manuale scolare, filme sau albume muzicale.

Ce este tichetul de cresa?

Tichetul poate avea o valoare maxima de 450 de lei lunar, acoperind in intregime cheltuielile unei crese de stat, pentru parintii care isi reiau jobul mai devreme. Acestia pot alege in continuare unitatea educationala, sau o persoana care exercita functia de bona in baza legala. Poti vedea totul aici.

i.php?p=body3(6).jpg

Avantajele angajatorului

Angajatorul se bucura de avantaje fiscale substantiale, economii de pana la 37%, si de un instrument suplimentar de fidelizare si retentie a echipei. Poti calcula modul in care te pot ajuta tichetele aici. Acest calcul arata cat se poate economisi prin oferirea tichetelor catre angajatori.

Avantajele angajatului

Asa cum spuneam la inceput, salariul nu este singurul beneficiu la care un angajat se asteapta din partea unei companii, iar tichetele le ofera un venit suplimentar, o putere de cumparare mai mare si accesul la o oferte si reduceri in reteaua de parteneri afiliati Up Romania.

Articol scris de: Echipa editoriala Up |
Data publicarii: 22-01-2020
Data actualizarii: 25-04-2024

Iti recomandam si:

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult

Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica

Citeste mai mult
reducerea-costurilor

Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta

Citeste mai mult
productivitatea-muncii

Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat

Citeste mai mult
Cum arata un proces de recrutare eficient

Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta

Citeste mai mult
strategii de branding

Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli

Citeste mai mult
cultura organizationala retentia angajatilor

Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor

Citeste mai mult

Despre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes

Citeste mai mult

Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica

Citeste mai mult

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau

Citeste mai mult
customer service relatii cu clientii

Departamentul de customer service: de ce este important intr-o companie?

Citeste mai mult
motivarea angajatilor

Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse

Citeste mai mult
Cadouri de Craciun

Idei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste

Citeste mai mult
Targuri de Craciun in Romania

Ce Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta

Citeste mai mult

Cultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia

Citeste mai mult
petreceri corporate

Idei inedite pentru petrecerea corporate a firmei

Citeste mai mult
idei vacanta iarna romania

Idei de vacanta de iarna in Romania

Citeste mai mult
vacanta revelion romania

Top destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem

Citeste mai mult

Up Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis

Citeste mai mult
angajatori-de-top

UP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP

Citeste mai mult

Evaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ

Citeste mai mult
ce isi doresc millennials

Ce isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare

Citeste mai mult
Idei de cadouri corporate

Idei de cadouri corporate pentru 8 martie

Citeste mai mult
Cum sa scapi de emotii

Cum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari

Citeste mai mult
masuri de lucru in timpul pandemiei de coronavirus

Cum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19

Citeste mai mult

Tichete de masa 2021. Ofera angajatilor tichete de masa cu valoare maxima de 20,01 lei

Citeste mai mult

Ce cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui

Citeste mai mult
copii defavorizati in mediul rural

Copiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei

Citeste mai mult
mediu-sigur

Cum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung

Citeste mai mult
Cadouri ziua copilului

Idei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie

Citeste mai mult

Lucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii

Citeste mai mult

Schimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung

Citeste mai mult

Obiceiurile zilnice ale oamenilor de succes

Citeste mai mult
cum alegi evenimentele in aer liber vara 2020

Up Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020

Citeste mai mult
cum pastrezi freelancerii motivati

Cand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati

Citeste mai mult

Ce este rezistenta la schimbare si cum sa mentii un nivel optim al acesteia printre angajatii tai

Citeste mai mult

Metode practice de a stimula creativitatea

Citeste mai mult

Cum sa te pregatesti pentru o sedinta online ca sa decurga fara probleme

Citeste mai mult

Rezultatele tombolei „UP CADOU. ACCELERATOR DE BUCURIE ÎN VACANTA TA DIN 2021”

Citeste mai mult

Cum sa pastrezi echilibrul dintre munca si viata privata daca lucrezi de acasa

Citeste mai mult

Cheltuielile din perioade de criza - trucuri care te ajuta sa economisesti mai mult

Citeste mai mult

Catalin Marcu: Despre ambitia de a incepe de la zero ceva si de a crea alaturi de alti oameni ceva valoros

Citeste mai mult

Raluca Ivanescu sau cum sa-ti incepi ziua pentru a fi cu adevarat eficient si pregatit pentru orice raspuns

Citeste mai mult

Employee engagement - ce este si cum poate fi stimulata implicarea angajatilor chiar si in perioada de criza

Citeste mai mult

Daniel Rosu – Un drum in viata gasit pe axa Washington-Londra-Bucuresti

Citeste mai mult

Denisa Stoica sau despre un vis implinit

Citeste mai mult

9 idei de locuri si activitati pentru ziua de 14 februarie

Citeste mai mult

Loredana Martin: Odata pedagog, toata viata un pedagog

Citeste mai mult

Stefan Budulan – Combativitatea si rigoarea, doua trasaturi pe care le au in comun hocheiul si managementul

Citeste mai mult

De ce este important sa stii sa negociezi - si cum poti dezvolta tehnicile tale de negociere

Citeste mai mult

Oliver Birjaru sau cum in spatele comediantului se ascund harnicia si responsabilitatea

Citeste mai mult

Claudia Mandru: Orice lucru pare imposibil pana este facut

Citeste mai mult

Cu ce surprize iti poti bucura angajatele de 8 Martie

Citeste mai mult

Lucrurile nu se schimba niciodata de la sine

Citeste mai mult

Cum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor

Citeste mai mult

Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea tu sa fii tratat

Citeste mai mult

Cum gestionezi diferentele de varsta la locul de munca pentru a crea o echipa unita si performanta

Citeste mai mult

Cand esti implicat 100% si ambitios, nimic nu poate sta in calea ta

Citeste mai mult

Despre frumusetea modestiei

Citeste mai mult

Cum sa-ti folosesti si gestionezi eficient banii in fiecare luna

Citeste mai mult

Prietenia este un cuib, iar fericirea este un dans…sau mai multe

Citeste mai mult

Jumatatile de masura nu sunt o optiune pentru mine

Citeste mai mult

10 obiceiuri care iti fac viata mai frumoasa in perioada de work from home

Citeste mai mult

Trec prin viata cu gandul la amintirile pe care le strang

Citeste mai mult

Micromanagement vs macromanagement

Citeste mai mult

Gina Pavel – Leadership bun este atunci cand organizezi sarcinile fara a lasa loc incertitudinilor

Citeste mai mult

Rutina de lucru din timpul zilei - cum sa fii productiv, multumit si sanatos de fiecare data

Citeste mai mult

Acordarea de beneficii cu avantaje fiscale in sectorul constructii

Citeste mai mult

Idei de a petrece un Paste „altfel” impreuna cu familia

Citeste mai mult

Reconversia profesionala - ce trebuie sa iei in calcul daca planuiesti o schimbare de cariera

Citeste mai mult

Up Romania: Obiceiul cafelei de dimineata si legatura cu productivitatea la locul de munca

Citeste mai mult

8 moduri de a munci eficient pentru a-ti creste randamentul

Citeste mai mult

Ce inseamna un mediu de lucru sanatos si cum stii ca lucrezi intr-unul

Citeste mai mult

Digital Detox - ce este si cum te poate ajuta pe plan profesional

Citeste mai mult

Castiga o masina electrica Tesla Model 3

Citeste mai mult

Curiozitatea si rolul ei intr-o companie - cum o cultivi printre angajatii tai

Citeste mai mult

De ce sa tii cont cand ai de ales intre doua oferte de munca si esti indecis

Citeste mai mult

Care sunt tendintele pe piata HR in 2021 si cum te adaptezi la ele

Citeste mai mult

Pregatirea pentru reintoarcerea la birou

Citeste mai mult

5 idei de petrecere a unei minivacante

Citeste mai mult

Intrebarile pe care ar trebui sa le pui intotdeauna la un interviu de job

Citeste mai mult

Un nou mod de a munci pentru peste 70% dintre români, în urma efectelor pandemiei

Citeste mai mult

Cum iti calculezi bugetul pentru o vacanta in familie

Citeste mai mult

Vacanta cu copiii: cum o organizezi astfel incat toata lumea sa fie fericita

Citeste mai mult

Alimentatia in timpul verii - ce sa consumi ca sa faci fata caldurii si sa ai randament la serviciu

Citeste mai mult

UP Romania da un byte de ajutor pentru scolile din Romania si doneaza 100 de calculatoare prin intermediul Asociatiei Ateliere Fara Frontiere

Citeste mai mult

Idei de destinatii linistite din Romania pentru vacanta in siguranta cu familia

Citeste mai mult

Cum sa iti reiei rapid ritmul de lucru cand te intorci dintr-un concediu

Citeste mai mult

Lucruri pe care sa le faci in pauza de pranz si care-ti pot face ziua mai frumoasa

Citeste mai mult

Cele mai bune exercitii pe care sa le faci in timp ce stai la birou

Citeste mai mult

Digitalizarea la birou - ce masuri poti lua in folosul angajatilor

Citeste mai mult

Comunicarea nonverbala - cum o interpretezi si ce secrete poate ascunde

Citeste mai mult

Cum sa rasplatesti corect performantele angajatilor si de ce sa faci asta

Citeste mai mult

Totul despre recrutarea online - de ce este mai eficienta si ce alte motive ai mai avea sa o alegi

Citeste mai mult

Programele de coaching pentru angajati - ce sunt, care este rolul lor, ce beneficii ofera

Citeste mai mult

Schimbari legislative aplicabile biletelor de valoare emise de Up Romania, incepand cu anul 2022

Citeste mai mult

Vesti bune! Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 20,17 la 30 lei

Citeste mai mult

Up Romania Lanseaza platforma Up MultiBeneficii

Citeste mai mult

Up Romania obtine certificatul “Great Place to Work” pentru al doilea an consecutiv

Citeste mai mult

Employer Branding: Construirea unei Culturi Organizationale Atragatoare

Citeste mai mult

Burnout de la pasiune la epuizare

Citeste mai mult

Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 30 la 35 lei

Citeste mai mult

Beneficiile extrasalariale, un instrument de loializare si de retentie a angajatilor

Citeste mai mult

Importanta personalizarii beneficiilor extrasalariale

Citeste mai mult

Eficienta si eficacitatea in managementul timpului

Citeste mai mult

Cum ChatGPT transforma si simplifica operatiunile de HR

Citeste mai mult

Cum contribuie Up Vacanta la descoperirea si cunoasterea Romaniei frumoase

Citeste mai mult

Cum atragi cei mai buni angajati in companie

Citeste mai mult

Ce inseamna bio si care este diferenta dintre bio, eco sau organic

Citeste mai mult

Beneficiile consumului de produse bio: sanatate pentru tine si pentru planeta

Citeste mai mult

Impactul Consumului Responsabil Asupra Mediului: Cum Putem Redefini Obiceiurile Noastre Cotidiene

Citeste mai mult

Cum sa reduci costurile de recrutare prin employer branding

Citeste mai mult

Importanta agriculturii ecologice

Citeste mai mult

Avantajele magazinelelor care comercializeaza produse bio

Citeste mai mult

Cum putem identifica sentimentul de burnout in randul angajatilor nostri si cum ii putem sustine sa-l depaseasca?

Citeste mai mult

Sanatatea si consumul responsabil: Cum afecteaza alegerile noastre alimentare binele planetei

Citeste mai mult

Beneficii de poveste, nu povesti

Citeste mai mult

Up Dejun: experiente culinare unice, alaturi de colegii de la munca

Citeste mai mult

Siguranta psihologica la locul de munca: Un pilon esential pentru productivitate si succesul companiei #RedefinimMunca

Citeste mai mult

Traditii si obiceiuri la locul de munca pentru ziua de 8 martie

Citeste mai mult

Platile cu cardul Up Dejun si Up Cadou, acum disponibile pe platforma Sezamo.ro

Citeste mai mult

Descopera Romania cu cardul Up Vacanta si bucura-te de concedii de deconectare totala de munca

Citeste mai mult

Cresterea retentiei angajatilor: cum pot angajatorii sa intampine nevoile angajatilor

Citeste mai mult

Studiu Up Romania despre comportamentul alimentar al romanilor

Citeste mai mult

Spune-ti parerea

Pentru a fi siguri ca esti o persoana, da click pe Pamant.

Comentarii