Generatia millennial este reprezentata de cei nascuti intre anii 1981 si 1996, insa limitele nu sunt rigide. Comportamentul digital sau de consum al fiecaruia depinde si de mediul in care a crescut. Important este sa nu creeze confuzia ca millennials sunt nascuti in noul mileniu. Acestia ajung sa lucreze, sa consume si sa fie relevanti in noul mileniu.
Practic, millennials ajung sa aiba in 2020 intre 24 si 39 de ani, dar cu siguranta si oameni mai mici de 24 sau peste 39 se pot simti apartinatori acestei generatii. Cei de dinaintea generatiei Y (millennials) sunt cei din generatia X, care au crescut cu mult mai putin Internet si optiuni economice, iar cei de dupa 1996 sunt generatia Z - generatia digitalizata.
Din punct de vedere al angajatorilor si al angajatilor, aceasta generatie nu are aceeasi mentalitate a parintilor ei: joburile nu sunt unele pe care le prinzi si de care te tii toata viata, nu lucrezi intr-un singur loc de la 20 la 60 de ani, iar pretentiile sunt unele mai mari, de ambele parti.
Ca in majoritatea relatiilor interpersonale sau profesionale, este important ca diferenta de generatii sa fie abordata cu deschidere si curiozitate. Deoarece millennials s-au dezvoltat intr-un mediu economic, politic, tehnologic si de divertisment diferit, este normal, ca la fiecare generatie, sa se faca simtit un prag de mentalitate si asteptari.
In Romania, millennials nu mai au perceptiile din comunism, in care un salariul satisface nevoile de baza, dar nu si dorintele. Acestia sunt conectati la optiunile care pot face o viata mai buna si percep salariul ca pe o modalitate de a finanta atat nevoi, cat si dorinte si economii. De aceea, ei sunt obisnuiti sa negocieze salariul, nu sa se incadreze intr-o grila, sa castige o suma cu care se pot descurca si in restul Europei si sa fie cat mai conectati la economia actuala.
Pentru millennials, majoritatea joburilor nu este o urgenta, ci o alegere. De aceea, ei nu vor doar sa exercite niste activitati pentru a putea plati niste facturi, ci a creste intr-un mediu profesional ales, care ii pasioneaza, intereseaza, in care doresc sa se implice si vad un viitor. Daca acestia nu vad oportunitatile de promovare, atunci vor vedea jobul ca pe unul temporar, nu se vor dedica complet si vor trece cu prima ocazie catre alta companie sau chiar domeniu de activitate.
Mentalitatea millennials este mai formata in spiritul ideilor libere, al alternativelor, gandirii laterale, al campaniilor cool, al mandriei cu propriile proiecte. De aceea, aceasta generatie nu isi doreste doar sa ocupe un post si sa faca lucrurile asa cum s-au mai facut, ci sa poata veni cu perspective noi, sa propuna noi moduri de a face lucrurile, sa lucreze intr-o echipa deschisa la tehnologii si sisteme.
Deoarece millennials au mai multe pretentii si probleme din scara superioara a valorilor (spre deosebire de bunicii sau parintii lor, ei de multe ori nu isi fac grija unui accident fizic de munca la masini industriale, ci dezbat un pro-con list pentru castile cu fir versus cele fara fir), comunicarea este unul dintre cele mai relevante aspecte intr-un loc de munca. Aceasta generatie nu vine la birou cu teama fata de ziua de maine si teama de expresie, ci isi doreste un dialog echilibrat, cu deschidere si feedback de ambele parti. Millennials se asteapta sa li se spuna ce este bine sau rau in performanta lor si sa aiba obiective masurabile si evaluate.
Pentru un millennial care descopera o companie este un „fail” sa observe ca tehnologia folosita de acesta acasa este superioara celei folosite la birou. Daca echipamentele sau sistemele de operare incetinesc munca acestuia, in conditiile in care creierul lui este deja calibrat pe viteza digitala, acesta nu isi va dori sa ramana pentru mult timp alaturi de compania respectiva.
Anii 2000 au adus multa autonomie in invatare, deoarece educatia formala a fost mult completata de autodidacti, care invata singuri, cu ajutorul Internetului, abilitati precum web design, design grafic, social media etc. De aceea, in afara joburilor foarte specifice din domenii precum medicina sau avocatura, in majoritatea domeniilor se doreste o libertate a activitatilor. Chiar si arhitectii propun logouri pentru clientii lor, actorii scriu scenarii de film sau teatru, iar multi alti angajati sunt atrasi de intraprenoriat (despre care am scris mai mult aici - link blog).
Este important ca generatia millennials sa nu fie judecata ca una plina de asteptari, dar fara dorinta de munca. Intr-adevar, conditiile de munca s-au imbunatatit in cadrul acestei generatii, insa constiinta profesionala s-a dezvoltat, de asemenea, iar aceasta aduce o dedicare mai completa din partea angajatilor motivati.
In 2020 oamenii au de „jonglat” mult mai multe lucruri in viata lor: job, obligatii administrative, grija pentru sanatate, grija pentru copii sau parinti, animale, hobby-uri etc. Viata in sine este mai diversa, si de aceea majoritatea angajatilor si-au dezvoltat o abilitate de a lucra flexibil, la ore flexibile, din locuri diverse, sau pur si simplu un mod de a-si personaliza programul intr-un mod eficient. De aceea, majoritatea au asteptarea ca, in cazul in care nu lucreaza cu publicul sau intr-un sediu public, sa poata customiza orele lor de program, atat timp cat isi duc la bun sfarsit sarcinile in cadrul echipei.
Tinerii nu valoreaza doar conceptul de a „sta pe baricade” la nesfsit, ci si munca inteligenta si incarcarea de taskuri in mod rezonabil. Acestia se asteapta sa munceasca eficient, sa iti termine treaba la timp, sa se bucure si de alte aspecte ale vietii lor si sa revina din nou la munca motivati, multumiti de echilibrul setat intre lucrurile importante pentru ei.
In continuare, un millennial apreciaza atunci cand poate sa-si continue hobby-urile in afara programului de lucru, sau pe unele hobby-uri chiar le poate practica alaturi de colegii sai, in teambuildinguri eficiente.
Nevoile millennials sunt nu doar de baza, ci si superioare, despre abilitati, hobby-uri, cultura, spiritualitate etc. Angajatii vor fi mereu bucurosi sa lucreze in cadrul unei companii care le sustine dezvoltarea skillurilor de public speaking, inteligenta financiara, organizarea timpului etc.
In cadrul globalizarii, millennials tind sa aiba alte trasee profesionale: sa aiba ani sabatici pentru a lua decizii si a cunoaste lumea, sa studieze in diverse tari, sa mearga la conferinte, sa fie nomazi digital sau sa poata lucra din vacanta. In plus, conceptul faptului ca tinerii se pot concentra mai bine cu zgomotul din fundal din cafenele decat cel de la birou a devenit un intreg pilon editorial in cele mai cunoscute publicatii de pe Internet.
De aceea, majoritatea millennials vor intreba la un interviu daca se poate lucra remote, cum este dezvoltata structura fisierelor comune din cadrul echipei, sau daca pur si simplu pot lucra de acasa intr-o zi in care sunt raciti.
In acest caz, este important ca un angajator sa faca diferenta dintre un angajat pe care-l poate monitoriza non stop si unul autonom, care are libertate in taskuri si in care poate avea incredere sa-si duca taskurile la termen. Angajatorul este responsabil sa poata seta obiective si asteptari masurabile de la un candidat.
Articol scris de: Echipa editoriala Up |
Data publicarii: 13-02-2020
Data actualizarii: 10-10-2024
Iti recomandam si:
Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste
Citeste mai multEste 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare
Citeste mai multEchilibrul dintre viata personala si cea profesionala
Citeste mai multStrategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica
Citeste mai multReducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta
Citeste mai multCum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat
Citeste mai multRecrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta
Citeste mai multStrategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli
Citeste mai multGhid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor
Citeste mai multDespre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes
Citeste mai multNeuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica
Citeste mai multCum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau
Citeste mai multDepartamentul de customer service: de ce este important intr-o companie?
Citeste mai multMotivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse
Citeste mai multIdei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste
Citeste mai multCe Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta
Citeste mai multCultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia
Citeste mai multIdei inedite pentru petrecerea corporate a firmei
Citeste mai multIdei de vacanta de iarna in Romania
Citeste mai multTop destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem
Citeste mai multUp Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis
Citeste mai multUP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP
Citeste mai multDe ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului
Citeste mai multEvaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ
Citeste mai multIdei de cadouri corporate pentru 8 martie
Citeste mai multCum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari
Citeste mai multCum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19
Citeste mai multTichete de masa 2021. Ofera angajatilor tichete de masa cu valoare maxima de 20,01 lei
Citeste mai multCe cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui
Citeste mai multCopiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei
Citeste mai multCum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung
Citeste mai multIdei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie
Citeste mai multLucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii
Citeste mai multSchimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung
Citeste mai multObiceiurile zilnice ale oamenilor de succes
Citeste mai multUp Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020
Citeste mai multCand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati
Citeste mai multCe este rezistenta la schimbare si cum sa mentii un nivel optim al acesteia printre angajatii tai
Citeste mai multMetode practice de a stimula creativitatea
Citeste mai multCum sa te pregatesti pentru o sedinta online ca sa decurga fara probleme
Citeste mai multRezultatele tombolei „UP CADOU. ACCELERATOR DE BUCURIE ÎN VACANTA TA DIN 2021”
Citeste mai multCum sa pastrezi echilibrul dintre munca si viata privata daca lucrezi de acasa
Citeste mai multCheltuielile din perioade de criza - trucuri care te ajuta sa economisesti mai mult
Citeste mai multCatalin Marcu: Despre ambitia de a incepe de la zero ceva si de a crea alaturi de alti oameni ceva valoros
Citeste mai multRaluca Ivanescu sau cum sa-ti incepi ziua pentru a fi cu adevarat eficient si pregatit pentru orice raspuns
Citeste mai multEmployee engagement - ce este si cum poate fi stimulata implicarea angajatilor chiar si in perioada de criza
Citeste mai multDaniel Rosu – Un drum in viata gasit pe axa Washington-Londra-Bucuresti
Citeste mai multDenisa Stoica sau despre un vis implinit
Citeste mai mult9 idei de locuri si activitati pentru ziua de 14 februarie
Citeste mai multLoredana Martin: Odata pedagog, toata viata un pedagog
Citeste mai multStefan Budulan – Combativitatea si rigoarea, doua trasaturi pe care le au in comun hocheiul si managementul
Citeste mai multDe ce este important sa stii sa negociezi - si cum poti dezvolta tehnicile tale de negociere
Citeste mai multOliver Birjaru sau cum in spatele comediantului se ascund harnicia si responsabilitatea
Citeste mai multClaudia Mandru: Orice lucru pare imposibil pana este facut
Citeste mai multCu ce surprize iti poti bucura angajatele de 8 Martie
Citeste mai multLucrurile nu se schimba niciodata de la sine
Citeste mai multCum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor
Citeste mai multTrateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea tu sa fii tratat
Citeste mai multCum gestionezi diferentele de varsta la locul de munca pentru a crea o echipa unita si performanta
Citeste mai multCand esti implicat 100% si ambitios, nimic nu poate sta in calea ta
Citeste mai multDespre frumusetea modestiei
Citeste mai multCum sa-ti folosesti si gestionezi eficient banii in fiecare luna
Citeste mai multPrietenia este un cuib, iar fericirea este un dans…sau mai multe
Citeste mai multJumatatile de masura nu sunt o optiune pentru mine
Citeste mai mult10 obiceiuri care iti fac viata mai frumoasa in perioada de work from home
Citeste mai multTrec prin viata cu gandul la amintirile pe care le strang
Citeste mai multMicromanagement vs macromanagement
Citeste mai multGina Pavel – Leadership bun este atunci cand organizezi sarcinile fara a lasa loc incertitudinilor
Citeste mai multRutina de lucru din timpul zilei - cum sa fii productiv, multumit si sanatos de fiecare data
Citeste mai multAcordarea de beneficii cu avantaje fiscale in sectorul constructii
Citeste mai multIdei de a petrece un Paste „altfel” impreuna cu familia
Citeste mai multReconversia profesionala - ce trebuie sa iei in calcul daca planuiesti o schimbare de cariera
Citeste mai multUp Romania: Obiceiul cafelei de dimineata si legatura cu productivitatea la locul de munca
Citeste mai mult8 moduri de a munci eficient pentru a-ti creste randamentul
Citeste mai multCe inseamna un mediu de lucru sanatos si cum stii ca lucrezi intr-unul
Citeste mai multDigital Detox - ce este si cum te poate ajuta pe plan profesional
Citeste mai multCastiga o masina electrica Tesla Model 3
Citeste mai multCuriozitatea si rolul ei intr-o companie - cum o cultivi printre angajatii tai
Citeste mai multDe ce sa tii cont cand ai de ales intre doua oferte de munca si esti indecis
Citeste mai multCare sunt tendintele pe piata HR in 2021 si cum te adaptezi la ele
Citeste mai multPregatirea pentru reintoarcerea la birou
Citeste mai mult5 idei de petrecere a unei minivacante
Citeste mai multIntrebarile pe care ar trebui sa le pui intotdeauna la un interviu de job
Citeste mai multUn nou mod de a munci pentru peste 70% dintre români, în urma efectelor pandemiei
Citeste mai multCum iti calculezi bugetul pentru o vacanta in familie
Citeste mai multVacanta cu copiii: cum o organizezi astfel incat toata lumea sa fie fericita
Citeste mai multAlimentatia in timpul verii - ce sa consumi ca sa faci fata caldurii si sa ai randament la serviciu
Citeste mai multUP Romania da un byte de ajutor pentru scolile din Romania si doneaza 100 de calculatoare prin intermediul Asociatiei Ateliere Fara Frontiere
Citeste mai multIdei de destinatii linistite din Romania pentru vacanta in siguranta cu familia
Citeste mai multCum sa iti reiei rapid ritmul de lucru cand te intorci dintr-un concediu
Citeste mai multLucruri pe care sa le faci in pauza de pranz si care-ti pot face ziua mai frumoasa
Citeste mai multCele mai bune exercitii pe care sa le faci in timp ce stai la birou
Citeste mai multDigitalizarea la birou - ce masuri poti lua in folosul angajatilor
Citeste mai multComunicarea nonverbala - cum o interpretezi si ce secrete poate ascunde
Citeste mai multCum sa rasplatesti corect performantele angajatilor si de ce sa faci asta
Citeste mai multTotul despre recrutarea online - de ce este mai eficienta si ce alte motive ai mai avea sa o alegi
Citeste mai multProgramele de coaching pentru angajati - ce sunt, care este rolul lor, ce beneficii ofera
Citeste mai multSchimbari legislative aplicabile biletelor de valoare emise de Up Romania, incepand cu anul 2022
Citeste mai multVesti bune! Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 20,17 la 30 lei
Citeste mai multUp Romania Lanseaza platforma Up MultiBeneficii
Citeste mai multUp Romania obtine certificatul “Great Place to Work” pentru al doilea an consecutiv
Citeste mai multEmployer Branding: Construirea unei Culturi Organizationale Atragatoare
Citeste mai multBurnout de la pasiune la epuizare
Citeste mai multValoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 30 la 35 lei
Citeste mai multBeneficiile extrasalariale, un instrument de loializare si de retentie a angajatilor
Citeste mai multImportanta personalizarii beneficiilor extrasalariale
Citeste mai multEficienta si eficacitatea in managementul timpului
Citeste mai multCum ChatGPT transforma si simplifica operatiunile de HR
Citeste mai multCum contribuie Up Vacanta la descoperirea si cunoasterea Romaniei frumoase
Citeste mai multCum atragi cei mai buni angajati in companie
Citeste mai multCe inseamna bio si care este diferenta dintre bio, eco sau organic
Citeste mai multBeneficiile consumului de produse bio: sanatate pentru tine si pentru planeta
Citeste mai multImpactul Consumului Responsabil Asupra Mediului: Cum Putem Redefini Obiceiurile Noastre Cotidiene
Citeste mai multCum sa reduci costurile de recrutare prin employer branding
Citeste mai multImportanta agriculturii ecologice
Citeste mai multAvantajele magazinelelor care comercializeaza produse bio
Citeste mai multCum putem identifica sentimentul de burnout in randul angajatilor nostri si cum ii putem sustine sa-l depaseasca?
Citeste mai multSanatatea si consumul responsabil: Cum afecteaza alegerile noastre alimentare binele planetei
Citeste mai multBeneficii de poveste, nu povesti
Citeste mai multUp Dejun: experiente culinare unice, alaturi de colegii de la munca
Citeste mai multSiguranta psihologica la locul de munca: Un pilon esential pentru productivitate si succesul companiei #RedefinimMunca
Citeste mai multTraditii si obiceiuri la locul de munca pentru ziua de 8 martie
Citeste mai multPlatile cu cardul Up Dejun si Up Cadou, acum disponibile pe platforma Sezamo.ro
Citeste mai multDescopera Romania cu cardul Up Vacanta si bucura-te de concedii de deconectare totala de munca
Citeste mai multCresterea retentiei angajatilor: cum pot angajatorii sa intampine nevoile angajatilor
Citeste mai multStudiu Up Romania despre comportamentul alimentar al romanilor
Citeste mai multUp Romania – partener al HR Masters Summit @ Bucharest Tech Week
Citeste mai multUp Romania, Certificata ca "Great Place To Work" pentru al treilea an la rand
Citeste mai multPeste 1000 de dosare inscrise pe platforma Up-Comunitate in primele doua ore de la lansarea Programului FIV
Citeste mai multLocurile de munca sunt diferite: cum creezi un mediu in care oamenii infloresc, nu doar rezista?
Citeste mai multDeconectarea in vacanta: secretul pentru angajati mai productivi si creativi
Citeste mai multOlimpiada de gatit cu ce ai in frigider: creativitate si responsabilitate pentru reducerea risipei alimentare
Citeste mai multComentarii
Categorii de articole
Cele mai citite articole
Urmareste-ne pe