SINDROMUL TELE-MOTIVATIEI
In pandemie, liderii de echipe sau de companii au avut o misiune grea, aceea de a lua decizii bazate pe un viitor ambiguu. Leadership-ul și sustinerea motivatiei membrilor unei echipe au devenit extrem de complexe. Doua treimi dintre lideri au recunoscut ca pandemia globala a fost unul dintre cele mai provocatoare momente din cariera lor, arata un studiu McKinsey.
Bogdan, leaderul unei echipe formate din peste 40 de oameni, din domeniul furnizarii de servicii in ceea ce priveste echipamentul tehnic pentru diverse evenimente din Bucuresti si din tara, a fost nevoit sa regandeasca intreaga activitate a companiei. Industria de evenimente a fost puternic afectata odata cu intrarea in carantina, iar Bogdan a trebuit sa isi asume decizii referitoare la viitorul echipei.
Ce s-a intamplat in echipa voastra cand, deodata, s-a anuntat ca toata tara intra in case si nu mai exista niciun eveniment?
Am facut un pas inapoi ca sa intelegem ce se intampla. Desi este un domeniu in care este foarte importanta decizia rapida, in situatia aceasta trebuia intai sa intelegem ce se intampla. Ne-am facut diverse scenarii. Pe termen scurt a fost toata lumea acasa, am stat un pic linistiti sa vedem cum se asaza lucrurile.
Cum ai ajutat angajatii sa ramana motivati?
Am incercat sa tinem echipa unita. Dupa lockdown, chiar daca activitatea era destul de redusa, am incercat sa ne vedem si sa facem lucruri diverse, incat echipa sa ramana unita si persoanele mai noi sa se simta integrate. Gaseam activitati care sa imbine activitatile de birou cu cele recreationale.
Unii oameni isi doreau sa ramana impreuna pentru ca domeniul nostru este unul in care se lucreaza mult impreuna. Intr-o echipa te bazezi mult unul pe celalalt. In acelasi timp, au fost si persoane care au preferat sa stea la distanta.
Ce crezi ca il face pe un angajat sa aiba incredere in leaderul lui in situatii de criza?
Cred in dovezile de siguranta pe care le poti da. Neincrederea, in astfel de situatii, este foarte mare, chiar daca oamenii nu au declarat-o deschis. Au fost oameni din firma care au intrebat: „Voi cat mai puteti sa tineti echipa, ca este clar ca nu incasati nimic?”. Cei care nu au intrebat, sigur s-au gandit la aceste lucruri. Cred ca timpul a fost definitoriu si faptul ca am reusit sa depasim primul moment al crizei, ca nu ne-am panicat si nu am luat decizii impulsive. Oamenii au vazut ca nu exista niciun semn ca avem intentia de a face restructurari si si-au recapatat increderea.
Au fost momente in care ai simtit ca nu mai poti?
Nu am ajuns la capatul puterilor, dar pot spune ca ma simt destul de epuizat după toata aceasta perioada. Lucrurile nu sunt inca reasezate si nu as putea sa plec linistit intr-o vacanta de 2-3 saptamani. Inca sunt lucruri care se schimba de la o zi la alta.
Ce ai învatat despre oamenii din echipa ta si despre tine dupa aceasta perioada?
Cred ca fragilitatea oamenilor ar fi caracteristica sesizata. Discutam despre un domeniu unde stii ca oamenii sunt solizi si te poti baza pe ei. Despre mine am invatat ca pot sa duc foarte mult. Pot spune cu bucurie, uitandu-ma in spate dupa 15-16 luni, ca desi a fost foarte greu am ramas in picioare.
Ce inseamna pentru tine sa fii „mai bine la job”?
Sa fiu eu mai bine la job ar trebui sa fie echipa mai bine.