SINDROMUL ZOOM BURNOUT
Munca de acasa a devenit o norma pentru 1 din 5 angajati romani. Petrecem mai mult timp in fata calculatorului si mai putin in interactiunile directe cu colegii. Multi dintre angajatii care au muncit de acasa au experimentat ceea ce oamenii de stiinta au identificat drept sindromul oboselii provocate de conferintele si intalnirile virtuale. Altfel spus, Zoom Burnout – o senzatie de epuizare mentala survenita in urma utilizarii excesive a instrumentelor de conectare digitala.
In ultimul an, Mihai, un angajat al unei companii multinationale din Romania, din industria IT, a muncit exclusiv de acasa. Livingul i-a devenit, pe rand, birou, spatiu de socializare cu familia si locul din care a luat cele mai importante decizii la job.
Cum arata munca ta inainte de pandemie si cum arata acum?
Inainte de pandemie, incepeam munca cu nesfarsitul drum pana in Pipera, cu aglomeratia din metrou. Odata cu primele cazuri din Romania, am trecut de la munca la birou la cea de acasa de pe o zi pe alta. Nu aveam niciun spatiu de munca pregatit acasa. Imi aduc aminte ca la 1 noaptea montam biroul din sufragerie, pentru a fi functional a doua zi la job.
Cate ore pe zi stai in conferinte virtuale?
Din 8 ore, stau 7 si e teribil de greu. Pana in pandemie, stateam intre 2-3 ore in intalniri virtuale.
Simti ca te afecteaza fizic aceste ore de conferinte?
Resimt durerile lombare si cervicale. Urmeaza sa-mi ridic o pereche de ochelari speciali pentru calculator. Seara, mai ales, simt senzatia de nisip in ochi dupa atatea ore de conferinte si munca la calculator. Faptul ca nu suntem la birou ne-a fortat intr-un fel sa ne inventam niste birouri acasa. Multi lucram de pe canapea sau din fotolii, inadecvate unei activitati de 8 ore in fata unui laptop.
Ce crezi ca ar putea face angajatorul tau pentru a te ajuta sa-ti desfasori munca mai bine?
Orice angajator ar trebui sa invete din toata perioada asta si sa-si traga concluziile necesare implementării unor activitati de apropiere la birou. Noi venim deja foarte dispersati de acasa, iar angajatorul va trebui sa ne ajute sa ne apropiem. Cu unii dintre colegi am iesit deja, deoarece ne-am dorit sa ne cunoastem. Este dificil sa lucrezi cu oameni pe care nu i-ai vazut niciodata. Poate in alte culturi nu este nevoia de a interactiona fizic, in mod direct, dar noi suntem mai prietenosi, ne place sa interactionam.
Ce inseamna pentru tine sa fii „mai bine la job”?
Pot spune ca este „mai bine la job” in acest moment, deoarece ma bucur de interactiune. In al doilea rand, in aceasta perioada, am inteles ca, sa ai comunitatea ta de oameni cu care lucrezi si pe care ii vezi in fiecare zi si sa ai posibilitatea sa faci acest lucru in fiecare zi, este fenomenal. Ne-au lipsit niste lucruri simple si am invatat sa le apreciem in aceasta perioada: sa te plimbi afara, sa-ti vezi colegii sau sa te intalnesti cu prietenii.