Cheltuielile din perioade de criza - trucuri care te ajuta sa economisesti mai mult


Informatii generale despre cheltuielile din perioade de criza

Viata pe care o traim contine o multime de forte invizibile care ne influenteaza zilnic. Este imposibil sa le putem preveni sau controla pe toate, asa cum economia tarii in care traim nu poate fi mereu in avantajul nostru. Gandul ca ar putea aparea o criza de orice natura ne poate da o deplina insomnie, dar exista mai multe metode prin care putem preveni aceste situatii, astfel incat sa ne adaptam imediat.


Posibile situatii de criza

Pierderea locului de munca

Industriile pot fi profitabile sau nu, managerii pot fi intelegatori sau nu, iar domeniul tau de lucru suprasaturat sau nu. In acest caz, ar fi ideal sa ai mereu macar trei salarii in contul de economii, la care sa poti apela.

Aparitia unei boli

Un caz nefericit este intotdeauna acela care tine de sanatate - de aceea si asigurarile au atat de mult succes. Desi foarte multi oameni cheltuie mai mult decat isi permit, idealul ar fi sa cheltuie mai putin decat castiga, pentru a crea si un fond la care sa aiba acces in caz de urgenta.

Un accident

Similar unei probleme de sanatate, economiile nu ar trebui sa fie cele care stau in calea celei mai bune ingrijiri de care avem nevoie. Avem nevoie sa stim ca avem un fond de urgenta pentru astfel de situatii, la care putem apela.
i.php?p=body1(11).jpg

Criza economica

Nici cei mai buni analisti nu fac mereu cele mai bune previziuni, sau aceste stiri nu ajung la timp la noi. O criza economica poate destabiliza locul de munca, nevoile de pe piata muncii si a bunurilor, iar industrii intregi pot avea de suferit (de exemplu, o agentie de turism va fi afectata de criza economica, deoarece oamenii nu vor mai face la fel de multe vacante; o brutarie, insa, nu, deoarece vinde un bun care este consumat constant si are un pret accesibil).

Importanta stabilirii unui buget intr-o situatie de criza

Incearca sa iei decizii la rece, pentru a putea reactiona la cald. Daca incepi sa te gandesti la lucrurile acestea abia cand a aparut o situatie de criza, atunci probabil ca nu vei beneficia de cele mai bune decizii sau energie mentala. Pregateste-te pentru „zilele ploioase” in zilele bune, pentru a putea reactiona imediat, pe un scenariu deja stabilit.

Cum se stabileste un buget

Stabilirea veniturilor

Aceasta este cea mai simpla parte. Odata ce ai notat toate sursele de venit, ai in fata un buget lunar pe care te poti baza. Ulterior, ai nevoie sa il distribui in nevoi, dorinte si economii, pentru a avea control asupra lui, dinainte sa simti ca acesta „scapa printre degete” odata cu cheltuielile. 

Stabilirea cheltuielilor

Nevoile sunt cele nenegociabile, precum facturi, mancare, transport si alte necesitati de intretinere. Dorintele sunt cele de care ne bucuram, dar fara de care am putea trai si nu sunt obligatorii. Economiile sunt banii pe care ii punem deoparte, chiar daca intr-un singur cont sau in mai multe fonduri cu roluri diferite. La capitolul nevoi, te poate ajuta si cardul de masa.

Cheltuieli fixe

Acestea sunt cheltuielile lunare sau anuale, pe care ne putem baza si previziona perfect. Acestea pot fi scazute din prima, dupa ce le-am trecut pe toate in revista si ne-am intrebat daca intr-adevar am optat pentru cea mai buna varianta. Aici sunt luate in calcul ratele, asigurarile, dar si subscriptiile sub forma de abonament la diverse forme de divertisment.
i.php?p=body2(12).jpg

Cheltuieli extra

Unul dintre cele mai bune exemple aici sunt nuntile la care participi: reprezinta o cheltuiala mare, pe care nu o faci mereu. De obicei, acestea pot fi stiute chiar cu un an inainte, astfel incat sa le poti calcula in bugetul anual. Dar tot aici poate intra o reparatie la masina sau altceva ce nu ai prevazut, si de aceea este nevoie de un loc de buffer, cu care jonglezi atunci cand vine vorba de categoria extra.

Cheltuieli variabile

Cadourile sau vacantele sunt cele pentru care cheltuim in anumite luni mai mult sau mai putin, si de aceea le putem pune pe hartie sau calculator si sa le alocam bugete in anumite luni ale anului, sau impartite echitabil in cele 12 luni. Putem economisi pentru ele, astfel incat sa simtim, cu ocazia aceasta, si costul lor in impactul fiecarei luni.

Trucuri care te ajuta sa economisesti

Afla care sunt cheltuielile inutile

Odata ce ai dat la o parte nevoile sau cheltuielile care duc la imbunatatirea si educatia ta, restul cheltuielilor devin dorinte. Acestea pot fi mai mult sau mai putin frivole, dar fiecare are rolul sau. Important este sa iti dai seama daca chiar toate au un sens, caci fiecare lucru luat separat poate avea multe justificari, insa toate la un loc duc la un buget care depaseste cheltuielile.

Conturi de economii

Economiile par demodate? De fapt, nu sunt. Majoritatea emitatorilor de carduri se intrec acum in a dezvolta metode cat mai atractive pentru tineri de a economisi: unele dintre ele propun ca fiecare tranzactie sa fie rotunjita, iar restul sa fie depozitat intr-un cont de economii. Dupa un timp, ai surpriza ca acolo s-au strans bani fara sa stii.
Economiile sunt o metoda de a avea liniste mentala in cazul unui eveniment neprevazut, nefericit, sau dimpotriva, o ocazie de a investi sau a face o calatorie la care visai de mult.

Fa-ti un buget fix

Aceasta este si o metoda de a fi disciplinat fata de tine (si sa fii pregatit in eventualitatea nefericita a unei crize). Aduna nevoile, dorintele si economiile lunare si propune-ti sa nu depasesti bugetul respectiv. Libertatea financiara nu presupune sume nelimitate de bani, ci lipsa datoriilor, un mod in care banii sunt un instrument pentru tine, si nu un stimul care te controleaza.
i.php?p=body3(12).jpg

Calculeaza totul in ore si zile de munca

Atunci cand esti in cumpana asupra unei decizii de cumparare, imparte suma astfel incat sa obtii cate ore sau zile ar trebui sa lucrezi pentru obiectul sau serviciul acela. Va pune lucrurile intr-o noua perspectiva, care te va ajuta sa iei decizia mai usor.

Achita cardurile de credit la inceput de luna

Pentru a nu cheltui in permanenta bani pe care nu ii ai, achita facturiile, datoriile si cardurile de credit inca de cand primesti salariul (pe cat posibil). Astfel, vei ramane cu o suma concreta care este disponibila pentru restul lunii si vei putea sa iti recalibrezi asteptarile. Daca la inceput va fi mai greu, in timp ai putea castiga o libertate financiara care aduce calm si independenta.

O zi pe saptamana fara cumparaturi

Ia acest lucru ca pe o joaca sau o provocare. Poate fi o ocazie sa gatesti in functie de ce ai deja in casa, sa iesi la o plimbare in parc in loc de terasa, sau sa bei o cafea la ibric din confortul casei. Poti descoperi alternative noi si sa te bucuri ca azi ai avut zero cheltuieli. Acest exercitiu te va ajuta pe viitor, atunci cand nu vei sti daca sa cumperi ceva sau nu, caci ai deja o experienta pozitiva si atunci cand nu cumperi.

Articol scris de: Echipa editoriala Up |
Data publicarii: 29-01-2021
Data actualizarii: 04-03-2024

Iti recomandam si:

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult

Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica

Citeste mai mult
reducerea-costurilor

Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta

Citeste mai mult
productivitatea-muncii

Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat

Citeste mai mult
Cum arata un proces de recrutare eficient

Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta

Citeste mai mult
strategii de branding

Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli

Citeste mai mult
cultura organizationala retentia angajatilor

Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor

Citeste mai mult

Despre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes

Citeste mai mult

Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica

Citeste mai mult

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau

Citeste mai mult
customer service relatii cu clientii

Departamentul de customer service: de ce este important intr-o companie?

Citeste mai mult
motivarea angajatilor

Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse

Citeste mai mult
Cadouri de Craciun

Idei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste

Citeste mai mult
Targuri de Craciun in Romania

Ce Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta

Citeste mai mult

Cultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia

Citeste mai mult
petreceri corporate

Idei inedite pentru petrecerea corporate a firmei

Citeste mai mult
idei vacanta iarna romania

Idei de vacanta de iarna in Romania

Citeste mai mult
vacanta revelion romania

Top destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem

Citeste mai mult

Up Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis

Citeste mai mult
angajatori-de-top

UP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP

Citeste mai mult
tichete valorice beneficii

De ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului

Citeste mai mult

Evaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ

Citeste mai mult
ce isi doresc millennials

Ce isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare

Citeste mai mult
Idei de cadouri corporate

Idei de cadouri corporate pentru 8 martie

Citeste mai mult
Cum sa scapi de emotii

Cum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari

Citeste mai mult
masuri de lucru in timpul pandemiei de coronavirus

Cum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19

Citeste mai mult

Tichete de masa 2021. Ofera angajatilor tichete de masa cu valoare maxima de 20,01 lei

Citeste mai mult

Ce cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui

Citeste mai mult
copii defavorizati in mediul rural

Copiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei

Citeste mai mult
mediu-sigur

Cum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung

Citeste mai mult
Cadouri ziua copilului

Idei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie

Citeste mai mult

Lucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii

Citeste mai mult

Schimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung

Citeste mai mult

Obiceiurile zilnice ale oamenilor de succes

Citeste mai mult
cum alegi evenimentele in aer liber vara 2020

Up Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020

Citeste mai mult
cum pastrezi freelancerii motivati

Cand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati

Citeste mai mult

Ce este rezistenta la schimbare si cum sa mentii un nivel optim al acesteia printre angajatii tai

Citeste mai mult

Metode practice de a stimula creativitatea

Citeste mai mult

Cum sa te pregatesti pentru o sedinta online ca sa decurga fara probleme

Citeste mai mult

Rezultatele tombolei „UP CADOU. ACCELERATOR DE BUCURIE ÎN VACANTA TA DIN 2021”

Citeste mai mult

Cum sa pastrezi echilibrul dintre munca si viata privata daca lucrezi de acasa

Citeste mai mult

Catalin Marcu: Despre ambitia de a incepe de la zero ceva si de a crea alaturi de alti oameni ceva valoros

Citeste mai mult

Raluca Ivanescu sau cum sa-ti incepi ziua pentru a fi cu adevarat eficient si pregatit pentru orice raspuns

Citeste mai mult

Employee engagement - ce este si cum poate fi stimulata implicarea angajatilor chiar si in perioada de criza

Citeste mai mult

Daniel Rosu – Un drum in viata gasit pe axa Washington-Londra-Bucuresti

Citeste mai mult

Denisa Stoica sau despre un vis implinit

Citeste mai mult

9 idei de locuri si activitati pentru ziua de 14 februarie

Citeste mai mult

Loredana Martin: Odata pedagog, toata viata un pedagog

Citeste mai mult

Stefan Budulan – Combativitatea si rigoarea, doua trasaturi pe care le au in comun hocheiul si managementul

Citeste mai mult

De ce este important sa stii sa negociezi - si cum poti dezvolta tehnicile tale de negociere

Citeste mai mult

Oliver Birjaru sau cum in spatele comediantului se ascund harnicia si responsabilitatea

Citeste mai mult

Claudia Mandru: Orice lucru pare imposibil pana este facut

Citeste mai mult

Cu ce surprize iti poti bucura angajatele de 8 Martie

Citeste mai mult

Lucrurile nu se schimba niciodata de la sine

Citeste mai mult

Cum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor

Citeste mai mult

Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea tu sa fii tratat

Citeste mai mult

Cum gestionezi diferentele de varsta la locul de munca pentru a crea o echipa unita si performanta

Citeste mai mult

Cand esti implicat 100% si ambitios, nimic nu poate sta in calea ta

Citeste mai mult

Despre frumusetea modestiei

Citeste mai mult

Cum sa-ti folosesti si gestionezi eficient banii in fiecare luna

Citeste mai mult

Prietenia este un cuib, iar fericirea este un dans…sau mai multe

Citeste mai mult

Jumatatile de masura nu sunt o optiune pentru mine

Citeste mai mult

10 obiceiuri care iti fac viata mai frumoasa in perioada de work from home

Citeste mai mult

Trec prin viata cu gandul la amintirile pe care le strang

Citeste mai mult

Micromanagement vs macromanagement

Citeste mai mult

Gina Pavel – Leadership bun este atunci cand organizezi sarcinile fara a lasa loc incertitudinilor

Citeste mai mult

Rutina de lucru din timpul zilei - cum sa fii productiv, multumit si sanatos de fiecare data

Citeste mai mult

Acordarea de beneficii cu avantaje fiscale in sectorul constructii

Citeste mai mult

Idei de a petrece un Paste „altfel” impreuna cu familia

Citeste mai mult

Reconversia profesionala - ce trebuie sa iei in calcul daca planuiesti o schimbare de cariera

Citeste mai mult

Up Romania: Obiceiul cafelei de dimineata si legatura cu productivitatea la locul de munca

Citeste mai mult

8 moduri de a munci eficient pentru a-ti creste randamentul

Citeste mai mult

Ce inseamna un mediu de lucru sanatos si cum stii ca lucrezi intr-unul

Citeste mai mult

Digital Detox - ce este si cum te poate ajuta pe plan profesional

Citeste mai mult

Castiga o masina electrica Tesla Model 3

Citeste mai mult

Curiozitatea si rolul ei intr-o companie - cum o cultivi printre angajatii tai

Citeste mai mult

De ce sa tii cont cand ai de ales intre doua oferte de munca si esti indecis

Citeste mai mult

Care sunt tendintele pe piata HR in 2021 si cum te adaptezi la ele

Citeste mai mult

Pregatirea pentru reintoarcerea la birou

Citeste mai mult

5 idei de petrecere a unei minivacante

Citeste mai mult

Intrebarile pe care ar trebui sa le pui intotdeauna la un interviu de job

Citeste mai mult

Un nou mod de a munci pentru peste 70% dintre români, în urma efectelor pandemiei

Citeste mai mult

Cum iti calculezi bugetul pentru o vacanta in familie

Citeste mai mult

Vacanta cu copiii: cum o organizezi astfel incat toata lumea sa fie fericita

Citeste mai mult

Alimentatia in timpul verii - ce sa consumi ca sa faci fata caldurii si sa ai randament la serviciu

Citeste mai mult

UP Romania da un byte de ajutor pentru scolile din Romania si doneaza 100 de calculatoare prin intermediul Asociatiei Ateliere Fara Frontiere

Citeste mai mult

Idei de destinatii linistite din Romania pentru vacanta in siguranta cu familia

Citeste mai mult

Cum sa iti reiei rapid ritmul de lucru cand te intorci dintr-un concediu

Citeste mai mult

Lucruri pe care sa le faci in pauza de pranz si care-ti pot face ziua mai frumoasa

Citeste mai mult

Cele mai bune exercitii pe care sa le faci in timp ce stai la birou

Citeste mai mult

Digitalizarea la birou - ce masuri poti lua in folosul angajatilor

Citeste mai mult

Comunicarea nonverbala - cum o interpretezi si ce secrete poate ascunde

Citeste mai mult

Cum sa rasplatesti corect performantele angajatilor si de ce sa faci asta

Citeste mai mult

Totul despre recrutarea online - de ce este mai eficienta si ce alte motive ai mai avea sa o alegi

Citeste mai mult

Programele de coaching pentru angajati - ce sunt, care este rolul lor, ce beneficii ofera

Citeste mai mult

Schimbari legislative aplicabile biletelor de valoare emise de Up Romania, incepand cu anul 2022

Citeste mai mult

Vesti bune! Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 20,17 la 30 lei

Citeste mai mult

Up Romania Lanseaza platforma Up MultiBeneficii

Citeste mai mult

Up Romania obtine certificatul “Great Place to Work” pentru al doilea an consecutiv

Citeste mai mult

Employer Branding: Construirea unei Culturi Organizationale Atragatoare

Citeste mai mult

Burnout de la pasiune la epuizare

Citeste mai mult

Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 30 la 35 lei

Citeste mai mult

Beneficiile extrasalariale, un instrument de loializare si de retentie a angajatilor

Citeste mai mult

Importanta personalizarii beneficiilor extrasalariale

Citeste mai mult

Eficienta si eficacitatea in managementul timpului

Citeste mai mult

Cum ChatGPT transforma si simplifica operatiunile de HR

Citeste mai mult

Cum contribuie Up Vacanta la descoperirea si cunoasterea Romaniei frumoase

Citeste mai mult

Cum atragi cei mai buni angajati in companie

Citeste mai mult

Ce inseamna bio si care este diferenta dintre bio, eco sau organic

Citeste mai mult

Beneficiile consumului de produse bio: sanatate pentru tine si pentru planeta

Citeste mai mult

Impactul Consumului Responsabil Asupra Mediului: Cum Putem Redefini Obiceiurile Noastre Cotidiene

Citeste mai mult

Cum sa reduci costurile de recrutare prin employer branding

Citeste mai mult

Importanta agriculturii ecologice

Citeste mai mult

Avantajele magazinelelor care comercializeaza produse bio

Citeste mai mult

Cum putem identifica sentimentul de burnout in randul angajatilor nostri si cum ii putem sustine sa-l depaseasca?

Citeste mai mult

Sanatatea si consumul responsabil: Cum afecteaza alegerile noastre alimentare binele planetei

Citeste mai mult

Beneficii de poveste, nu povesti

Citeste mai mult

Up Dejun: experiente culinare unice, alaturi de colegii de la munca

Citeste mai mult

Siguranta psihologica la locul de munca: Un pilon esential pentru productivitate si succesul companiei #RedefinimMunca

Citeste mai mult

Traditii si obiceiuri la locul de munca pentru ziua de 8 martie

Citeste mai mult

Spune-ti parerea

Pentru a fi siguri ca esti o persoana, da click pe servieta.

Comentarii