Copiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei

Informatii generale despre copiii dezavantajati in timpul pandemiei

In timp ce statele si guvernele se lupta cu stoparea raspandirii epidemiei si dotarea spitalelor cu materialele necesare luptei impotriva coronavirusului, oamenii obisnuiti se straduiesc sa se adapteze noilor conditii de izolare sociala si se preocupa in privinta modului in care va arata viitorul. Pandemia ne-a zguduit din temelii bazele pe care ne-am construit vietile personale si profesionale, fortandu-ne la intoarcerea catre o viata simpla si fara ambitii. Desi frustrant pentru multi, #stamacasa este singurul vaccin pe care il putem controla si administra pentru moment.

#stamacasa poate insa avea consecinte dramatice pentru sutele de mii de copii din mediul rural sau din comunitatile urbane vulnerabile care, pe langa permanentul risc de saracie, sunt in prezent in situatia de a ramane in afara oricarei forme de educatie si invatamant, precum si in primejdia de imbolnavire cu COVID-19.

Daca pentru copiii din familiile fara risc aceasta perioada este una de profunda conectare cu ceilalti membri, cu mama si tata mai prezenti in vietile lor ca nicioadata, cu lectii online, mai mult TV, telefon si calculator ca de obicei, dar si mai multa creativitate auto-dirijata, pentru copiii din mediile dezavantajate aceasta perioada se poate transforma intr-un episod delicat si dureros.

copii dezavantajati in pandemie

Dezavantajele copiilor din medii rurale sarace

Copiii din mediile rurale foarte sarace sau din comunitatile dezavantajate:

 • au conditii de locuire precare, fara igiena minima si spatiu suficient pentru fiecare dintre persoanele care alcatuiesc familia
 • nu au acces la apa si produse de igiena personala
 • au unul sau ambii parinti ramasi fara posibilitatea de a presta munci in regim zilier, prin urmare, puterea economica a familiei, care si asa era mica, s-a diminuat si mai mult
 • nu au suficienta informatie transmisa in interiorul familiei pentru a evita contactele sociale in aceasta perioada
 • nu au niciun fel de acces la tehnologie: telefon, tableta sau calculator conectat la internet, iar daca au, accesul la informatia necesara si potrivita varstei lor este inexistent, in absenta unei minime orientari sau ghidaj
 • sunt expusi riscului de violenta domestica
 • au acces limitat sau deloc la ingrijire si asistenta medicala

Copiii saraci si educatia, in contextul COVID-19

In ceea ce priveste educatia, toti copiii stau acum acasa, insa nu totii copiii au intrerupt legatura cu scoala. Realitatea trista este ca acesti copii, care provin din familii dezavantajate, au un risc imens de a nu se mai intoarce niciodata in sistemul de educatie, daca starea de urgenta se prelungeste pentru o perioada mai lunga de timp. Daca pentru copiii din familiile obisnuite scoala s-a mutat in online, total sau partial, acestia continuand sa invete si sa acumuleze cunostinte, pentru copiii din mediile vulnerabile aceasta perioada reprezinta o ruptura totala de comunitatea scolara. De asemenea, pentru toti acesti copii, intreruperea scolii inseamna si eliminarea accesului la programe de alimentatie minimale, desfasurate in scoli, cum este programul national cornul si laptele. Desi este greu de crezut, mancarea de la scoala era pentru multi dintre acesti copii principala lor masa.

Asa cum atrage atentia si UNICEF, crizele precedente ne-au aratat ca atunci cand scoala si gradinita sunt inchise, deplasarile restrictionate si serviciile sociale intrerupte, copiii din mediile dezavantajate sunt expusi violentei, abuzului si exploatarii, cu consecinte devastatoare pentru potentialul si viitorul lor. Iar, cea mai comuna forma de violenta, anume pedepsirea prin bataie, se petrece chiar acasa, in familie. Rupti de scoala si de prieteni, acesti copii nu au nicio putere de aparare.

Chiar daca ne aflam in mijlocul unei furtuni care matura sisteme si reaseaza pe alte temelii lumea asa cum o stiam noi, la sfarsitul acestei furtuni va conta foarte mult felul in care am reusit sa o gestionam, felul in care am fost sau nu solidari, felul in care i-am ocrotit pe cei multi si vulnerabili. Aceasta criza este, dincolo de pierderile evidente si uriase pe care le cauzeaza, atat in plan uman cat si economic, o imensa sansa de a aseza decizia si politicile publice pe alte criterii, mai proceduralizate, standardizate, orientate catre binele public. Pe de alta parte, imensa criza de sanatate globala prin care trecem este momentul 0 pe care il asteptau comunitatile pentru a reflecta la modele alternative de dezvoltare. Si, nu in ultimul rand, acesta este un moment cheie pentru abandonarea oricarui demers egocentric.

lectii online copii defavorizati

Toti suntem unul si unul suntem toti! Puterea comunitatii este imensa, insa pentru ca ea sa devina efectiva, trebuie sa o facem sa actioneze. Va veti intreba ce putem face pentru protejarea copiilor din medii vulnerabile in aceasta perioada de pandemie. Iata cateva idei, unele care pot fi implementate de institutiile publice responsabile, altele care pot fi asumate la nivel individual sau organizational.

Sustinerea economica a familiilor dezavantajate

Acordarea de Tichete Sociale de Gradinita – familii dezavantajate cu copii prescolari

Chiar daca gradinitele s-au inchis, pe perioada starii de urgenta, autoritatile responsabile – Primariile, Consiliile locale si judetene – pot in continuare sa acorde Tichete Sociale de Gradinita, conform O.U.G nr. 30/2020, publicat in M.Of. cu nr. 231 din 21 martie 2020. Astfel, acordarea Tichetelor Sociale de Gradinita nu mai este conditionata de frecventarea regulata a activitatilor destinate prescolarilor, organizate de gradinite.

Mai mult, printr-o modificare si completare a Legii 248/2015 de catre Parlamentul Romaniei, ale carei noi dispozitii vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021, criteriile de eligibilitate au fost extinse si catre alte categorii, spre exemplu:

 • acordarea stimulentului educational si catre copiii care sunt in ingrijirea unei persoane desemnate de parinte pentru intretinere, pe perioada absentei parintilor
 • acordarea stimulentului educational la cerere, chiar si pentru copiii care nu sunt inca inscrisi in invatamantul prescolar

De asemenea, Legea modificata prevede cresterea valorii nominale minime lunare, de la 50 de lei la 100 de lei, cu aplicabilitate incepand cu 1 ianuarie 2021.

Mai multe despre acordarea Tichetelor Sociale de Gradinita puteti afla AICI.

Donatii sau voluntariat a unor organizatii ne-guvernamentale cu rol in furnizarea de servicii sociale.

Toate aceste organizatii si fundatii implementau pana la izbucnirea pandemiei programe de monitorizare si ajutor in mod direct, cu prezenta in teren si contact direct cu grupurile tinta. Din pacate, acest mod de lucru nu mai este posibil in acest moment, ceea ce pune o extraordinara presiune pe aceste organizatii, atat in modul de implementare al serviciilor, cat si in modul de colectare a fondurilor. In calitate de simpli cetateni sau la nivel de companii, putem ajuta aceste organizatii si fundatii prin donatii, astfel incat munca lor sa continue sa fie eficienta in aceste comunitati. Fara a avea pretentia unei liste exhaustive, iata cateva organizatii si fundatii pe care le puteti sustine prin donatii sau voluntariat:

 • Ateliere Fara Frontiere – colecteaza si reconditioneaza echipamente IT si le doneaza copiilor din medii rurale sau dezavantajate.
 • SOS Satele Copiilor – Ajuta in aceasta perioada 150 de familii si 400 de copii din comunitati vulnerabile cu alimente si produse de igiena.
 • Salvati Copiii – ofera acces la forme alternative de educatie si suport material de urgenta pentru copiii din familii dezavantajate
 • UNICEF Romania – sprijina cu echipament de protectie asistentii medicali, mediatorii sanitari, asistentii si lucratorii sociali, toti profesionistii care merg pe teren in sprijinul copiilor dezavantajati
 • Organizatia Umanitara Concordia – sprijina tinerii fara familie

Articol scris de: Echipa editoriala Up |
Data publicarii: 16-04-2020
Data actualizarii: 25-04-2024

Iti recomandam si:

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult

Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica

Citeste mai mult
reducerea-costurilor

Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta

Citeste mai mult
productivitatea-muncii

Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat

Citeste mai mult
Cum arata un proces de recrutare eficient

Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta

Citeste mai mult
strategii de branding

Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli

Citeste mai mult
cultura organizationala retentia angajatilor

Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor

Citeste mai mult

Despre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes

Citeste mai mult

Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica

Citeste mai mult

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau

Citeste mai mult
customer service relatii cu clientii

Departamentul de customer service: de ce este important intr-o companie?

Citeste mai mult
motivarea angajatilor

Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse

Citeste mai mult
Cadouri de Craciun

Idei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste

Citeste mai mult
Targuri de Craciun in Romania

Ce Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta

Citeste mai mult

Cultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia

Citeste mai mult
petreceri corporate

Idei inedite pentru petrecerea corporate a firmei

Citeste mai mult
idei vacanta iarna romania

Idei de vacanta de iarna in Romania

Citeste mai mult
vacanta revelion romania

Top destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem

Citeste mai mult

Up Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis

Citeste mai mult
angajatori-de-top

UP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP

Citeste mai mult
tichete valorice beneficii

De ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului

Citeste mai mult

Evaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ

Citeste mai mult
ce isi doresc millennials

Ce isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare

Citeste mai mult
Idei de cadouri corporate

Idei de cadouri corporate pentru 8 martie

Citeste mai mult
Cum sa scapi de emotii

Cum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari

Citeste mai mult
masuri de lucru in timpul pandemiei de coronavirus

Cum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19

Citeste mai mult

Tichete de masa 2021. Ofera angajatilor tichete de masa cu valoare maxima de 20,01 lei

Citeste mai mult

Ce cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui

Citeste mai mult
mediu-sigur

Cum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung

Citeste mai mult
Cadouri ziua copilului

Idei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie

Citeste mai mult

Lucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii

Citeste mai mult

Schimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung

Citeste mai mult

Obiceiurile zilnice ale oamenilor de succes

Citeste mai mult
cum alegi evenimentele in aer liber vara 2020

Up Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020

Citeste mai mult
cum pastrezi freelancerii motivati

Cand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati

Citeste mai mult

Ce este rezistenta la schimbare si cum sa mentii un nivel optim al acesteia printre angajatii tai

Citeste mai mult

Metode practice de a stimula creativitatea

Citeste mai mult

Cum sa te pregatesti pentru o sedinta online ca sa decurga fara probleme

Citeste mai mult

Rezultatele tombolei „UP CADOU. ACCELERATOR DE BUCURIE ÎN VACANTA TA DIN 2021”

Citeste mai mult

Cum sa pastrezi echilibrul dintre munca si viata privata daca lucrezi de acasa

Citeste mai mult

Cheltuielile din perioade de criza - trucuri care te ajuta sa economisesti mai mult

Citeste mai mult

Catalin Marcu: Despre ambitia de a incepe de la zero ceva si de a crea alaturi de alti oameni ceva valoros

Citeste mai mult

Raluca Ivanescu sau cum sa-ti incepi ziua pentru a fi cu adevarat eficient si pregatit pentru orice raspuns

Citeste mai mult

Employee engagement - ce este si cum poate fi stimulata implicarea angajatilor chiar si in perioada de criza

Citeste mai mult

Daniel Rosu – Un drum in viata gasit pe axa Washington-Londra-Bucuresti

Citeste mai mult

Denisa Stoica sau despre un vis implinit

Citeste mai mult

9 idei de locuri si activitati pentru ziua de 14 februarie

Citeste mai mult

Loredana Martin: Odata pedagog, toata viata un pedagog

Citeste mai mult

Stefan Budulan – Combativitatea si rigoarea, doua trasaturi pe care le au in comun hocheiul si managementul

Citeste mai mult

De ce este important sa stii sa negociezi - si cum poti dezvolta tehnicile tale de negociere

Citeste mai mult

Oliver Birjaru sau cum in spatele comediantului se ascund harnicia si responsabilitatea

Citeste mai mult

Claudia Mandru: Orice lucru pare imposibil pana este facut

Citeste mai mult

Cu ce surprize iti poti bucura angajatele de 8 Martie

Citeste mai mult

Lucrurile nu se schimba niciodata de la sine

Citeste mai mult

Cum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor

Citeste mai mult

Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea tu sa fii tratat

Citeste mai mult

Cum gestionezi diferentele de varsta la locul de munca pentru a crea o echipa unita si performanta

Citeste mai mult

Cand esti implicat 100% si ambitios, nimic nu poate sta in calea ta

Citeste mai mult

Despre frumusetea modestiei

Citeste mai mult

Cum sa-ti folosesti si gestionezi eficient banii in fiecare luna

Citeste mai mult

Prietenia este un cuib, iar fericirea este un dans…sau mai multe

Citeste mai mult

Jumatatile de masura nu sunt o optiune pentru mine

Citeste mai mult

10 obiceiuri care iti fac viata mai frumoasa in perioada de work from home

Citeste mai mult

Trec prin viata cu gandul la amintirile pe care le strang

Citeste mai mult

Micromanagement vs macromanagement

Citeste mai mult

Gina Pavel – Leadership bun este atunci cand organizezi sarcinile fara a lasa loc incertitudinilor

Citeste mai mult

Rutina de lucru din timpul zilei - cum sa fii productiv, multumit si sanatos de fiecare data

Citeste mai mult

Acordarea de beneficii cu avantaje fiscale in sectorul constructii

Citeste mai mult

Idei de a petrece un Paste „altfel” impreuna cu familia

Citeste mai mult

Reconversia profesionala - ce trebuie sa iei in calcul daca planuiesti o schimbare de cariera

Citeste mai mult

Up Romania: Obiceiul cafelei de dimineata si legatura cu productivitatea la locul de munca

Citeste mai mult

8 moduri de a munci eficient pentru a-ti creste randamentul

Citeste mai mult

Ce inseamna un mediu de lucru sanatos si cum stii ca lucrezi intr-unul

Citeste mai mult

Digital Detox - ce este si cum te poate ajuta pe plan profesional

Citeste mai mult

Castiga o masina electrica Tesla Model 3

Citeste mai mult

Curiozitatea si rolul ei intr-o companie - cum o cultivi printre angajatii tai

Citeste mai mult

De ce sa tii cont cand ai de ales intre doua oferte de munca si esti indecis

Citeste mai mult

Care sunt tendintele pe piata HR in 2021 si cum te adaptezi la ele

Citeste mai mult

Pregatirea pentru reintoarcerea la birou

Citeste mai mult

5 idei de petrecere a unei minivacante

Citeste mai mult

Intrebarile pe care ar trebui sa le pui intotdeauna la un interviu de job

Citeste mai mult

Un nou mod de a munci pentru peste 70% dintre români, în urma efectelor pandemiei

Citeste mai mult

Cum iti calculezi bugetul pentru o vacanta in familie

Citeste mai mult

Vacanta cu copiii: cum o organizezi astfel incat toata lumea sa fie fericita

Citeste mai mult

Alimentatia in timpul verii - ce sa consumi ca sa faci fata caldurii si sa ai randament la serviciu

Citeste mai mult

UP Romania da un byte de ajutor pentru scolile din Romania si doneaza 100 de calculatoare prin intermediul Asociatiei Ateliere Fara Frontiere

Citeste mai mult

Idei de destinatii linistite din Romania pentru vacanta in siguranta cu familia

Citeste mai mult

Cum sa iti reiei rapid ritmul de lucru cand te intorci dintr-un concediu

Citeste mai mult

Lucruri pe care sa le faci in pauza de pranz si care-ti pot face ziua mai frumoasa

Citeste mai mult

Cele mai bune exercitii pe care sa le faci in timp ce stai la birou

Citeste mai mult

Digitalizarea la birou - ce masuri poti lua in folosul angajatilor

Citeste mai mult

Comunicarea nonverbala - cum o interpretezi si ce secrete poate ascunde

Citeste mai mult

Cum sa rasplatesti corect performantele angajatilor si de ce sa faci asta

Citeste mai mult

Totul despre recrutarea online - de ce este mai eficienta si ce alte motive ai mai avea sa o alegi

Citeste mai mult

Programele de coaching pentru angajati - ce sunt, care este rolul lor, ce beneficii ofera

Citeste mai mult

Schimbari legislative aplicabile biletelor de valoare emise de Up Romania, incepand cu anul 2022

Citeste mai mult

Vesti bune! Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 20,17 la 30 lei

Citeste mai mult

Up Romania Lanseaza platforma Up MultiBeneficii

Citeste mai mult

Up Romania obtine certificatul “Great Place to Work” pentru al doilea an consecutiv

Citeste mai mult

Employer Branding: Construirea unei Culturi Organizationale Atragatoare

Citeste mai mult

Burnout de la pasiune la epuizare

Citeste mai mult

Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 30 la 35 lei

Citeste mai mult

Beneficiile extrasalariale, un instrument de loializare si de retentie a angajatilor

Citeste mai mult

Importanta personalizarii beneficiilor extrasalariale

Citeste mai mult

Eficienta si eficacitatea in managementul timpului

Citeste mai mult

Cum ChatGPT transforma si simplifica operatiunile de HR

Citeste mai mult

Cum contribuie Up Vacanta la descoperirea si cunoasterea Romaniei frumoase

Citeste mai mult

Cum atragi cei mai buni angajati in companie

Citeste mai mult

Ce inseamna bio si care este diferenta dintre bio, eco sau organic

Citeste mai mult

Beneficiile consumului de produse bio: sanatate pentru tine si pentru planeta

Citeste mai mult

Impactul Consumului Responsabil Asupra Mediului: Cum Putem Redefini Obiceiurile Noastre Cotidiene

Citeste mai mult

Cum sa reduci costurile de recrutare prin employer branding

Citeste mai mult

Importanta agriculturii ecologice

Citeste mai mult

Avantajele magazinelelor care comercializeaza produse bio

Citeste mai mult

Cum putem identifica sentimentul de burnout in randul angajatilor nostri si cum ii putem sustine sa-l depaseasca?

Citeste mai mult

Sanatatea si consumul responsabil: Cum afecteaza alegerile noastre alimentare binele planetei

Citeste mai mult

Beneficii de poveste, nu povesti

Citeste mai mult

Up Dejun: experiente culinare unice, alaturi de colegii de la munca

Citeste mai mult

Siguranta psihologica la locul de munca: Un pilon esential pentru productivitate si succesul companiei #RedefinimMunca

Citeste mai mult

Traditii si obiceiuri la locul de munca pentru ziua de 8 martie

Citeste mai mult

Platile cu cardul Up Dejun si Up Cadou, acum disponibile pe platforma Sezamo.ro

Citeste mai mult

Descopera Romania cu cardul Up Vacanta si bucura-te de concedii de deconectare totala de munca

Citeste mai mult

Cresterea retentiei angajatilor: cum pot angajatorii sa intampine nevoile angajatilor

Citeste mai mult

Studiu Up Romania despre comportamentul alimentar al romanilor

Citeste mai mult

Spune-ti parerea

Pentru a fi siguri ca esti o persoana, da click pe lupa.

Comentarii