Top 10 intrebari de adresat intr-un interviu de angajare


Iata care sunt cele mai importante intrebari de pus in cadrul unui interviu, cum te pot ajuta sa il cunosti mai bine pe candidat si sa iei decizia potrivita in privinta angajarii.

Candidatii selectati pentru pozitia specificata asteapta interviul. Sunt inteligenti, muncitori, CV-urile lor arata ca toti sunt potriviti. Provocarea e sa-l identifici pe cel mai bun pentru job si sa-l angajezi. Desi pare simplu, nu toti cei ce raspund conform asteptarilor intrebarilor standard sunt potriviti pentru pozitia si compania ta. Pe internet se afla o multime de astfel de intrebari, insa cele mai eficiente se refera la patru aspecte principale:

• Experienta

• Cerinte

• Obiective

• Informatii suplimentare

Experienta


1. Putem sa trecem in revista studiile si experienta anterioara de munca?

Candidatul trebuie sa fie pregatit sa povesteasca despre experienta sa in domeniu, iar acest lucru influenteaza inca de la inceput mersul interviului. Astfel, va intelege ca si in restul timpului el va vorbi cel mai mult.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca vorbeste despre experiente potrivite, care coincid cu nevoile exprimate: este atent si concentrat.

Daca este complet confuz si luat prin surprindere: are probleme in a gandi rapid si a da raspunsuri. Aceasta este o caracteristica pe care candidatul trebuie sa o aiba pentru majoritatea joburilor, nefiind totusi necesara pentru toate.

Conform unui studiu efectuat, 58% dintre angajati mint la interviu. Daca simti acest lucru, cel mai bine ii ceri candidatului sa inlature CV-ul de pe birou. In general, candidatii care mint citesc din CV si sunt pusi in dificultate cand nu mai pot citi.

2. Sa vorbim un pic mai specific. Imi poti spune cate ceva despre slujba ta anterioara?

Aceasta intrebare le ofera candidatilor sansa de a vorbi mai detaliat despre ei insisi si abilitatile lor. Modul in care povestesc despre locul de munca anterior iti poate da o idee despre ce fel de angajat este. Roaga-l sa inceapa cu cel mai recent loc de munca si sa treaca in revista toate experientele anterioare, ascultand tot ce are de spus.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca este sigur pe el si povesteste cu mandrie despre activitate, firma si performante: foarte probabil este un angajat bun.

Daca spune ca a transformat o situatie proasta intr-una buna: este un angajat flexibil.

Daca da numai detalii nesemnificative, cu putine informatii: Alarma, cod rosu!

Daca vorbeste despre un loc de munca plictisitor si greu pe care a trebuit sa il suporte: Alarma, cod rosu!

3. Plaja de responsabilitati in cadrul companiei anterioare a crescut sau a suferit modificari?

O astfel de intrebare masoara performanta si flexibilitatea candidatului. De exemplu: in cazul in care a inceput activitatea in functia de consultant si a crescut incet-incet, probabil ca este un angajat bun.

Pentru unii candidati insa, aceasta intrebare poate fi irelevanta – exista domenii in care responsabilitatea nu poate fi schimbata. Nu poti cere unui sofer de autobuz sa lucreze 4/47. In schimb, in astfel de situatii poti intreba ce fel de instructaje sau sprijin au primit.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca raspunsul este da, domeniul de responsabilitate mi s-a schimbat: inseamna ca progreseaza, se dezvolta, si e bine sa ceri detalii.

Daca spune ca toata lumea a fost promovata dar eu…: problema.

Daca nu stie si nu poate da un raspuns clar: e posibil sa nu poata admite ca este un angajat standard.

4. Ce iti placea si ce iti displacea cel mai mult la fostul loc de munca?

Aceasta intrebare te ajuta sa afli care sunt pasiunile candidatului, lucrurile de care este mandru, cu ce probleme se confrunta si care ii sunt nemultumirile. Iar daca afirmatia „Imi place sa ma gandesc la oameni” este una cat se poate de buna pentru sectorul de sanatate, afirmatia „Nu imi plac deloc vanzarile pe teren” nu este deloc potrivita pentru o firma de vanzari. Chiar daca au lucrat in domenii pe care nu le-au ales ei insisi, fiecare ar trebui sa poata vorbi despre ceva de care sunt mandri.

Ce semnifica raspunsurile date?

Raspunsuri pozitive:

Interesante sau convingatoare: este dedicat si fidel.

Daca ii place diversitatea: este flexibil.

Daca ii plac dificultatile si noile provocari: este deschis spre dezvoltare.

Daca spune ca era foarte usor: nu a reusit sa ofere exact ce se astepta.

Daca spune ca avea salariul bun: Alarma, cod rosu!

Raspunsuri negative:

Daca spune ca ii placea locul de munca, oamenii si compania, dar nu era pasionat: nu este un lucru rau. Este posibil ca multi dintre candidati sa fi lucrat in trecut in conditii economice grele, mult sub experienta si calificari. Este de apreciat ca nu a renuntat la obiectivele sale.

Daca spune ca nu a avut sansa sa se dezvolte: daca sunteti in cautarea unui angajat care sa se dezvolte in timp ce isi indeplineste sarcinile de serviciu, acesta este.

Daca spune ca a fost dezamagit: Cere-i detalii. Daca nu a reusit sa asigure serviciul sau produsul dorit din cauza problemelor de management sau de buget, poate fi un angajat bun. Dar daca dezamagirea despre care vorbeste nu are o explicatie rezonabila, probabil este vorba despre un angajat greu de satisfacut.

5. De ce ai plecat de la vechiul loc de munca?

Mai exact, de ce este liber in acest moment. Foarte important este si modul in care povesteste cum a plecat de la fostul job.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca a fost demis/firma s-a mutat sau s-a inchis: este o situatie usor de verificat si poate sa nu aiba legatura cu performanta candidatului.

Asteptari salariale mai mari: intreaba de ce trebuia sa fie salariul mai mare.

A primit responsabilitati mai mari, dar nu i s-a marit salariul: este un motiv rezonabil pentru a pleca.

Cresterea chiriei: este posibil sa fie nevoie sa te mai gandesti cu privire la acest candidat.

Urmareste noi oportunitati: Cere-i detalii. Este posibil sa fie prins intr-un loc de munca limitat sau sa nu se inteleaga cu cei de la fostul job.

Probleme de management: Este posibil sa fi lucrat cu un sef teribil sau sa fi fost presat sa plece din cauza performantelor. Cere mai multe detalii pentru a obtine informatii corecte.

A venit vremea schimbarii: Este laitmotivul celor care isi schimba frecvent locul de munca. Daca nu iti poate da un motiv rezonabil, ar trebui sa te mai gandesti.

Comportamentul nepoliticos al angajatorului: Da, peste tot exista patroni rai, iar angajatii buni nu trebuie sa ii suporte. Managerii si angajatii unei firme corecte trebuie sa poata discuta calm si profesionist problemele care apar. Daca nu ii vei putea asigura acest mediu, poate ca te afli fata in fata cu cel mai nou angajat reclamant din companie.

Cerinte

6. Ce poti spune despre competentele folosite anterior?

Candidatul tau are nevoie de anumite abilitati si competente pentru pozitia disponibila (acestea pot include programare, experienta de management sau manevrare de utilaje, masini). Gandeste-te la competenta de care ai nevoie si intreaba-l cum o foloseste. Ce fel de cod a scris, unde a folosit masina, pe cine a avut in subordine? E nevoie sa obtii cat mai multe detalii despre fiecare competenta.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca vorbeste despre modul in care foloseste abilitatea respectiva intr-un mod fluent si increzator in sine: e calificat. In plus, intreaba daca a oferit consultanta sau servicii de instruire pentru a intelege mai bine nivelul de competenta al candidatului respectiv.

Daca raspunde evaziv: are putina experienta sau deloc.


Obiective


7. Ai putea mentiona cel putin o victorie importanta in cariera?

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca firma si-a atins sau si-a depasit obiectivele: urmareste succesul, are obiective.

Daca s-a specializat intr-un anumit domeniu: este axat pe crestere si dezvoltare.

Daca victoria sa se refera la felul in care ii ajuta pe ceilalti: probabil este concentrat pe componenta de management.

Daca enumera succese la infinit: probabil se va supara daca il opresti la al cinsprezecelea succes.

Daca are un singur succes: chiar daca este impresionant, daca nu discuti cu un instructor de golf, este de evitat.

8. Care sunt obiectivele tale in cariera?

Ce semnifica raspunsurile date?

Vreau sa dezvolt propria companie in 2 ani: este ambitios.

Nu are un plan neaparat: este un raspuns destul de des intalnit. Majoritatea oamenilor planuiesc sa-si gaseasca un loc de munca, sa performeze, sa fie promovati si sa continue in acest mod pana la pensie. In timp ce acest lucru este ok din anumite puncte de vedere, este rau din altele.

Isi doreste sa se retraga la 35 de ani si sa calatoreasca in jurul lumii: un obiectiv optimist pentru echilibrul dintre munca-viata privata. Depinde de tine daca ii dezumfli sau nu entuziasmul.

Informatii suplimentare


9. Imi permiti sa fac o verificare cu privire la referintele semnalate in CV si experientele trecute de munca?

Ce semnifica raspunsurile date?

Da: experienta din trecut si referintele sunt corecte.

Nu: daca nu poate prezenta un argument logic, alarma, cod rosu!

10. Ce intrebari ai?

Ultima sansa a candidatului sa faca o impresie buna.

Ce semnifica raspunsurile date?

Interviurile sunt intrebari foarte bune despre afaceri si companie: este atent.

Cand pot sa incep: este nerabdator.

Cate zile libere pe an voi avea? Care va fi salariul? Voi avea asigurare medicala? Alarma, cod rosu! Toata lumea are nevoie de aceste informatii, dar este totusi prea devreme pentru astfel de intrebari.

Tie iti place sa lucrezi aici? Acum e timpul sa-ti promovezi compania. Vorbeste despre faptul ca firma ofera sprijin, este inovativa si deschisa tuturor. Daca superiorul tau iti permite sa vii putin mai tarziu la birou, nu-i spune asta candidatului.


Articol scris de: Echipa editoriala Up |
Data publicarii: 14-06-2022
Data actualizarii: 29-03-2024

Iti recomandam si:

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult

Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica

Citeste mai mult
reducerea-costurilor

Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta

Citeste mai mult
productivitatea-muncii

Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat

Citeste mai mult
Cum arata un proces de recrutare eficient

Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta

Citeste mai mult
strategii de branding

Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli

Citeste mai mult
cultura organizationala retentia angajatilor

Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor

Citeste mai mult

Despre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes

Citeste mai mult

Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica

Citeste mai mult

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau

Citeste mai mult
customer service relatii cu clientii

Departamentul de customer service: de ce este important intr-o companie?

Citeste mai mult
motivarea angajatilor

Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse

Citeste mai mult
Cadouri de Craciun

Idei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste

Citeste mai mult
Targuri de Craciun in Romania

Ce Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta

Citeste mai mult

Cultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia

Citeste mai mult
petreceri corporate

Idei inedite pentru petrecerea corporate a firmei

Citeste mai mult
idei vacanta iarna romania

Idei de vacanta de iarna in Romania

Citeste mai mult
vacanta revelion romania

Top destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem

Citeste mai mult

Up Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis

Citeste mai mult
angajatori-de-top

UP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP

Citeste mai mult
tichete valorice beneficii

De ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului

Citeste mai mult

Evaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ

Citeste mai mult
ce isi doresc millennials

Ce isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare

Citeste mai mult
Idei de cadouri corporate

Idei de cadouri corporate pentru 8 martie

Citeste mai mult
Cum sa scapi de emotii

Cum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari

Citeste mai mult
masuri de lucru in timpul pandemiei de coronavirus

Cum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19

Citeste mai mult

Tichete de masa 2021. Ofera angajatilor tichete de masa cu valoare maxima de 20,01 lei

Citeste mai mult

Ce cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui

Citeste mai mult
copii defavorizati in mediul rural

Copiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei

Citeste mai mult
mediu-sigur

Cum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung

Citeste mai mult
Cadouri ziua copilului

Idei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie

Citeste mai mult

Lucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii

Citeste mai mult

Schimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung

Citeste mai mult

Obiceiurile zilnice ale oamenilor de succes

Citeste mai mult
cum alegi evenimentele in aer liber vara 2020

Up Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020

Citeste mai mult
cum pastrezi freelancerii motivati

Cand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati

Citeste mai mult

Ce este rezistenta la schimbare si cum sa mentii un nivel optim al acesteia printre angajatii tai

Citeste mai mult

Metode practice de a stimula creativitatea

Citeste mai mult

Cum sa te pregatesti pentru o sedinta online ca sa decurga fara probleme

Citeste mai mult

Rezultatele tombolei „UP CADOU. ACCELERATOR DE BUCURIE ÎN VACANTA TA DIN 2021”

Citeste mai mult

Cum sa pastrezi echilibrul dintre munca si viata privata daca lucrezi de acasa

Citeste mai mult

Cheltuielile din perioade de criza - trucuri care te ajuta sa economisesti mai mult

Citeste mai mult

Catalin Marcu: Despre ambitia de a incepe de la zero ceva si de a crea alaturi de alti oameni ceva valoros

Citeste mai mult

Raluca Ivanescu sau cum sa-ti incepi ziua pentru a fi cu adevarat eficient si pregatit pentru orice raspuns

Citeste mai mult

Employee engagement - ce este si cum poate fi stimulata implicarea angajatilor chiar si in perioada de criza

Citeste mai mult

Daniel Rosu – Un drum in viata gasit pe axa Washington-Londra-Bucuresti

Citeste mai mult

Denisa Stoica sau despre un vis implinit

Citeste mai mult

9 idei de locuri si activitati pentru ziua de 14 februarie

Citeste mai mult

Loredana Martin: Odata pedagog, toata viata un pedagog

Citeste mai mult

Stefan Budulan – Combativitatea si rigoarea, doua trasaturi pe care le au in comun hocheiul si managementul

Citeste mai mult

De ce este important sa stii sa negociezi - si cum poti dezvolta tehnicile tale de negociere

Citeste mai mult

Oliver Birjaru sau cum in spatele comediantului se ascund harnicia si responsabilitatea

Citeste mai mult

Claudia Mandru: Orice lucru pare imposibil pana este facut

Citeste mai mult

Cu ce surprize iti poti bucura angajatele de 8 Martie

Citeste mai mult

Lucrurile nu se schimba niciodata de la sine

Citeste mai mult

Cum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor

Citeste mai mult

Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea tu sa fii tratat

Citeste mai mult

Cum gestionezi diferentele de varsta la locul de munca pentru a crea o echipa unita si performanta

Citeste mai mult

Cand esti implicat 100% si ambitios, nimic nu poate sta in calea ta

Citeste mai mult

Despre frumusetea modestiei

Citeste mai mult

Cum sa-ti folosesti si gestionezi eficient banii in fiecare luna

Citeste mai mult

Prietenia este un cuib, iar fericirea este un dans…sau mai multe

Citeste mai mult

Jumatatile de masura nu sunt o optiune pentru mine

Citeste mai mult

10 obiceiuri care iti fac viata mai frumoasa in perioada de work from home

Citeste mai mult

Trec prin viata cu gandul la amintirile pe care le strang

Citeste mai mult

Micromanagement vs macromanagement

Citeste mai mult

Gina Pavel – Leadership bun este atunci cand organizezi sarcinile fara a lasa loc incertitudinilor

Citeste mai mult

Rutina de lucru din timpul zilei - cum sa fii productiv, multumit si sanatos de fiecare data

Citeste mai mult

Acordarea de beneficii cu avantaje fiscale in sectorul constructii

Citeste mai mult

Idei de a petrece un Paste „altfel” impreuna cu familia

Citeste mai mult

Reconversia profesionala - ce trebuie sa iei in calcul daca planuiesti o schimbare de cariera

Citeste mai mult

Up Romania: Obiceiul cafelei de dimineata si legatura cu productivitatea la locul de munca

Citeste mai mult

8 moduri de a munci eficient pentru a-ti creste randamentul

Citeste mai mult

Ce inseamna un mediu de lucru sanatos si cum stii ca lucrezi intr-unul

Citeste mai mult

Digital Detox - ce este si cum te poate ajuta pe plan profesional

Citeste mai mult

Castiga o masina electrica Tesla Model 3

Citeste mai mult

Curiozitatea si rolul ei intr-o companie - cum o cultivi printre angajatii tai

Citeste mai mult

De ce sa tii cont cand ai de ales intre doua oferte de munca si esti indecis

Citeste mai mult

Care sunt tendintele pe piata HR in 2021 si cum te adaptezi la ele

Citeste mai mult

Pregatirea pentru reintoarcerea la birou

Citeste mai mult

5 idei de petrecere a unei minivacante

Citeste mai mult

Intrebarile pe care ar trebui sa le pui intotdeauna la un interviu de job

Citeste mai mult

Un nou mod de a munci pentru peste 70% dintre români, în urma efectelor pandemiei

Citeste mai mult

Cum iti calculezi bugetul pentru o vacanta in familie

Citeste mai mult

Vacanta cu copiii: cum o organizezi astfel incat toata lumea sa fie fericita

Citeste mai mult

Alimentatia in timpul verii - ce sa consumi ca sa faci fata caldurii si sa ai randament la serviciu

Citeste mai mult

UP Romania da un byte de ajutor pentru scolile din Romania si doneaza 100 de calculatoare prin intermediul Asociatiei Ateliere Fara Frontiere

Citeste mai mult

Idei de destinatii linistite din Romania pentru vacanta in siguranta cu familia

Citeste mai mult

Cum sa iti reiei rapid ritmul de lucru cand te intorci dintr-un concediu

Citeste mai mult

Lucruri pe care sa le faci in pauza de pranz si care-ti pot face ziua mai frumoasa

Citeste mai mult

Cele mai bune exercitii pe care sa le faci in timp ce stai la birou

Citeste mai mult

Digitalizarea la birou - ce masuri poti lua in folosul angajatilor

Citeste mai mult

Comunicarea nonverbala - cum o interpretezi si ce secrete poate ascunde

Citeste mai mult

Cum sa rasplatesti corect performantele angajatilor si de ce sa faci asta

Citeste mai mult

Totul despre recrutarea online - de ce este mai eficienta si ce alte motive ai mai avea sa o alegi

Citeste mai mult

Programele de coaching pentru angajati - ce sunt, care este rolul lor, ce beneficii ofera

Citeste mai mult

Schimbari legislative aplicabile biletelor de valoare emise de Up Romania, incepand cu anul 2022

Citeste mai mult

Vesti bune! Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 20,17 la 30 lei

Citeste mai mult

Up Romania Lanseaza platforma Up MultiBeneficii

Citeste mai mult

Up Romania obtine certificatul “Great Place to Work” pentru al doilea an consecutiv

Citeste mai mult

Employer Branding: Construirea unei Culturi Organizationale Atragatoare

Citeste mai mult

Burnout de la pasiune la epuizare

Citeste mai mult

Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 30 la 35 lei

Citeste mai mult

Beneficiile extrasalariale, un instrument de loializare si de retentie a angajatilor

Citeste mai mult

Importanta personalizarii beneficiilor extrasalariale

Citeste mai mult

Eficienta si eficacitatea in managementul timpului

Citeste mai mult

Cum ChatGPT transforma si simplifica operatiunile de HR

Citeste mai mult

Cum contribuie Up Vacanta la descoperirea si cunoasterea Romaniei frumoase

Citeste mai mult

Cum atragi cei mai buni angajati in companie

Citeste mai mult

Ce inseamna bio si care este diferenta dintre bio, eco sau organic

Citeste mai mult

Beneficiile consumului de produse bio: sanatate pentru tine si pentru planeta

Citeste mai mult

Impactul Consumului Responsabil Asupra Mediului: Cum Putem Redefini Obiceiurile Noastre Cotidiene

Citeste mai mult

Cum sa reduci costurile de recrutare prin employer branding

Citeste mai mult

Importanta agriculturii ecologice

Citeste mai mult

Avantajele magazinelelor care comercializeaza produse bio

Citeste mai mult

Cum putem identifica sentimentul de burnout in randul angajatilor nostri si cum ii putem sustine sa-l depaseasca?

Citeste mai mult

Sanatatea si consumul responsabil: Cum afecteaza alegerile noastre alimentare binele planetei

Citeste mai mult

Beneficii de poveste, nu povesti

Citeste mai mult

Up Dejun: experiente culinare unice, alaturi de colegii de la munca

Citeste mai mult

Siguranta psihologica la locul de munca: Un pilon esential pentru productivitate si succesul companiei #RedefinimMunca

Citeste mai mult

Traditii si obiceiuri la locul de munca pentru ziua de 8 martie

Citeste mai mult

Platile cu cardul Up Dejun si Up Cadou, acum disponibile pe platforma Sezamo.ro

Citeste mai mult

Descopera Romania cu cardul Up Vacanta si bucura-te de concedii de deconectare totala de munca

Citeste mai mult

Cresterea retentiei angajatilor: cum pot angajatorii sa intampine nevoile angajatilor

Citeste mai mult

Spune-ti parerea

Pentru a fi siguri ca esti o persoana, da click pe tricou.

Comentarii