Descarca Up Mobil +
Scaneaza codul QR si descarca aplicatia Up Mobil +

Cum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor

  1. Informatii generale despre cum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor
  2. Care este rolul biroului in motivarea angajatilor
  3. Tipuri de birouri
  4. Decorarea unui birou care sa motiveze angajatii

Informatii generale despre cum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor

Unele spatii de lucru sunt fotografiate si apar in multe articole, cum sunt birourile celebre de la Facebook, Google sau alte companii de IT. Pentru unele companii este un instrument de imagine, pentru altii o modalitate de motivare a personalului. Companiile acestea stiu ca factorii motivationali la locul de munca variaza enorm, insa eficienta angajatilor depinde mult de sentimentul de bine pe care-l au atunci cand se uita in jur, la fel cum in vacante apreciaza arhitectura din orasele pe care le viziteaza.

Care este rolul biroului in motivarea angajatilor

Unii angajatori asigura zilnic fructe la birou, pentru a incuraja angajatii sa se simta confortabil la locul de munca, sa aiba surse variate de hrana si bauturi si sa afirme cultura organizationala prin mici detalii.

Cardul de masa (intalnit si in varianta de tichete) este o alta forma de a recompensa angajatii si de a le eficientiza sistemul de cheltuieli legate de deplasarea la birou.

Toate acestea sunt forme prin care organizatia construieste un spatiu atat eficient si productiv, cat si aspectuos si confortabil.  Unele companii investesc mult in identitatea arhitecturala, altele nu prioritizeaza acest lucru. Insa asa cum oamenii aleg designul interior pentru propria casa, asa sunt si afectati de spatiul inconjurator atunci cand lucreaza.

i.php?p=5martie-body1.png

Tipuri de birouri

Open-space

Intr-un open space echipele pot fi asezate pe clustere de birouri, astfel incat toata lumea este in acelasi spatiu mare, dar impartita dupa modul in care interactioneaza cel mai mult. Uneori, departamentele care au nevoie de mai multa liniste, confidentialitate sau depozitare au o camera separata, precum departamentul financiar.

Hub

Aceasta modalitate este usor asemanatoare cu cele tip cubicle, in care fiecare angajat are un spatiu foarte mic, in care beneficiaza de multe obiecte de papetarie si o intimitate aparenta a unui paravan.

Capsula

Desi probabil ai vazut deja capsule in birourile din fotografii sau din viata reala, ele au nevoie sa fie de tipul unui birou ergonomic pentru a putea fi folosite o zi intreaga. Altfel, sunt o alternativa excelenta la birou principal, pentru un plus de productivitate, creativitate, motivatie si entuziasm venite odata cu schimbarea spatiului. 

Lounge

De cele mai multe ori sunt folosite ca locuri de meeting, brainstorming sau interviuri. Precum capsulele, ele vin in completarea unui birou clasic, deoarece nu au o functionalitate pe termen lung (cum ar fi in timpul call-urilor, de exemplu).

Inchis

Birourile cele mai clasice, precum cele din filme, ale personajelor importante. Astazi sunt de obicei ocupate de board-ul directorilor, sau de mai multe persoane din aceeasi echipa, repartizate pe camere diferite.

Enclava

Precum birourile inchise, enclava presupune diferite camere, despartite de data aceasta prin pereti de sticla, in care unul sau mai multi angajati lucreaza impreuna. Este mai putin colaborativ precum open space-ul, dar mai linistit din punct de vedere al zgomotului de fundal.

i.php?p=5martie-body2.png

Decorarea unui birou care sa motiveze angajatii

Importanta unui mobilier potrivit

Multe companii aleg sa plimbe candidatii interviurilor prin sediul organizatiei, pentru a le arata cum s-ar incadra acolo daca ar lucra impreuna. Majoritatea celor care fac asta sunt mandre de cultura lor organizationala si de designul birourilor, de modul in care arata, de probabilitatea in care cineva ar fotografia spatiul, ar posta in social media si ar eticheta adresa respectiva. Modul in care este ales designul interior arata un respect si fata de imaginea companiei, si fata de confortul si bunastarea angajatilor.

Obiecte de decor recomandate/ Accesorii de birou

Recomandam ca fiecare angajat nou sa fie intampinat cu un kit prietenos prin care se poate adapta usor la noul loc de munca: agende, obiecte de scris, calendare, cani de cafea, bidoane de apa, post its sau alte obiecte de papetarie, casti pentru laptop sau un mousepad personalizat.

Articol scris de: Echipa editoriala Up |
Data publicarii: 05-03-2021
Data actualizarii: 10-07-2025

Iti recomandam si:

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult

Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica

Citeste mai mult

Spune-ti parerea

Pentru a fi siguri ca esti o persoana, da click pe servieta.

Comentarii