De ce este momentul sa redefinim munca? – by Magor Csibi 


Un studiu recent facut de PwC, Unicef si Generation Unlimited, ne anunta ca peste 60% dintre tinerii cu varsta intre 15 si 24 de ani de la nivel global (830 de milioane de persoane) nu vor avea competentele necesare pentru piata muncii in 2030. 

Cu alte cuvinte, companiile intampina dificultati din ce in ce mai mari in procesele de  integrare a noilor generatii. Se vorbeste despre sisteme de invatamant neadaptate, despre mindset diferit sau despre abilitati inexistente. Solutia identificata de aceasta initiativa este aceea de a lansa programe complexe pentru dezvoltarea  competentelor noilor generatii, astfel incat acestea sa se poata integra si sa poata functiona in sistemele actuale. 

Ce se intampla insa daca ne uitam la aceasta problema dintr-o perspectiva gresita?  

Sigur, generatiile noi nu seamana cu cele de dinaintea lor. Aparent au mai multe asteptari si nu au o disponibilitate la efort cum aveau cei din generatia X sau milenialii. Nu sunt obsedati de performanta si cifre, cauta sens si mereu pun intrebari inainte sa execute un plan. 

Insa, „diferit”nu inseamna neaparat si nepotrivit sau neadaptat. Ca sa putem afirma ca tinerii nu sunt adaptati si ca solutia pentru piata muncii este adaptarea lor, trebuie sa acceptam ca piata si sistemele actuale functioneaza bine si ca nu este nevoie de nici o schimbare. 

...Si aici incep problemele. 

Felul in care muncim azi, adica cele 8 ore pe zi, a fost prima data definit prin lege in secolul al XVI-lea. Da, data este corecta. In 1594, regale Spaniei, Filip al II-lea a emis o lege care defineste durata unei zile de munca in 8 ore. Legea ii viza in primul rand pe cei care construiau cetati si pe lucratorii din fabrici si era gandita ca ei sa lucreze 4 ore dimineata si 4 seara. In felul asta ei erau feriti de caldura si soare si puteau sa lucreze atatea ore cate pareau optime, fiind considerat ca dupa 8 ore eficienta oamenilor scade exponential. 

De atunci, multe lucruri s-au schimbat. Nu mai construim fortarete si lucram din ce in ce mai multi in joburi creative, intelectuale. Am trecut prin revolutia industriala, revolutia tehnologica, revolutia digitala si suntem in a patra faza a acestor cicluri de revolutii industriale. S-a schimbat societatea, felul in care traim, felul in care comunicam si am avut progrese tehnologice pe care si generatia noastra are dificultati in a le digera. Ce nu s-a schimbat insa din secolul al XVI lea este ziua de munca. Tot 8 ore, de multe ori mai mult, fara insa sa putem estima eficienta, avantajele sau dezavantajele, fara insa sa avem sisteme semnificativ diferite. S-a schimbat felul in care muncim, insa sistemele au uitat sa se adapteze la schimbari. 

Conexiunea noastra cu munca este foarte mica, doar 15-20% dintre noi se duc cu chef la munca, dornici sa ofere tot ce au ei mai bun. In Romania, Daniel David estimeaza ca doar 24% dintre oameni au incredere in compania la care lucreaza si in colegii de la munca. Rata de burnout este estimata in toate studiile a fi la peste 50%. Un studiu recent ne arata ca 74% dintre oameni au trecut prin cel putin un episod de burnout in ultimii 5 ani. 

Toate cifrele de mai sus ne arata ca sistemele noastre sunt invechite, iar sansa de a ne atinge potentialul maxim de performanta, este aproape nula. Fara conexiune cu munca nu avem motivatie. Fara incredere in companie si echipa nu putem lucra eficient impreuna. Iar, in sistemele in care burnoutul este mai degraba regula decat exceptie, oamenii se vor chinui nu sa performeze, ci sa ramana pe linia de plutire. 

Cand ne uitam la piata din aceasta perspectiva, oare se mai sustine teoria ca tinerii trebuie sa se schimbe, sa se adapteze? Sau mai degraba recunoastem ca este nevoie de o adaptare din ambele sensuri? 

Sigur. Sistemul actual pare sa functioneze, chiar daca avem indicatori care sa ne sugereze ca doar la o mica parte din capacitatea potentiala. Dar, va mai putea functiona sistemul daca se va schimba mentalitatea celor care ar trebui sa livreze rezultatele? 

Comportamentele noi, aduse de tineri, nu apar doar la cei din generatia Z. Dupa pandemie, sistemul actual de munca incepe sa fie contestat din ce in ce mai mult. Se pune in discutie regandirea saptamanii de munca sau a orelor de munca, se pune in discutie felul in care prestam munca, mai ales cand vine vorba de locatie, iar din ce in ce mai multi oameni au inceput sa vorbeasca despre sens sau despre impact. 

Odata ce deschidem discutia despre aceste subiecte, va fi aproape imposibil  sa ne intoarcem la vechia normalitate. Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa ne uitam la eficienta formei actuale a muncii organizate,la regulile dupa care functioneaza, la procese, la proceduri si la comportamente.  

In aceste discutii, pentru prima data in istoria muncii, presiunea este pe angajatori si nu pe angajati. Acestia din urma, nemaifiind in mindsetul de supravietuire, nu resimt presiunea la fel cum o resimteau generatiile anterioare. Intr-o tara in care 94% dintre oameni traiesc in locuinta proprie, au mult mai multe posibilitati si resurse decat au avut parintii lor. Si asta se cupleaza si cu o reducere semnificativa a nevoilor legate de posesie. Pentru noile generatii masina nu mai e un simbol de statut, pozitia nu este la fel de importanta decat era pentru parintii lor, iar focusul este mai degraba pe experiente decat pe posesie. 

Cum ar fi sa ne uitam la studiile recente dintr-un alt unghi si sa spunem ca majoritatea companiilor nu sunt adaptate la nevoile si cerintele angajatilor moderni?  

Cum ar fi sa incepem sa ne gandim la sisteme, in care nu doar generatiile noi, dar si cele vechi isi gasesc rolul, motivatia si sprijinul necesar pentru a performa la capacitate maxima?  

Cum ar fi sa incepem sa regandim si sa redefinim munca, acum cat inca reusim sa functionam? Ca odata ce o sa avem peste 800 de milioane de oameni care nu vor dori si nu vor putea intra in sistem, probabil va fi putin cam tarziu. 

Putem spune ca avem din ce in ce mai multi oameni care nu reusesc sa se adapteze pietei. Insa,  avem la fel de multe companii care nu reusesc sa se adapteze la oameni. Iar asta este o problema adevarata. 

Redefinirea muncii va influenta nu doar felul in care vom lucra, ci si calitatea vietii noastre in viitor. Iar pentru asta, este nevoie de implicarea tuturor. Incepand cu tine. 

Articol scris de: Echipa editoriala Up |
Data publicarii: 20-03-2023
Data actualizarii: 25-04-2024

Iti recomandam si:

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult

Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica

Citeste mai mult
reducerea-costurilor

Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta

Citeste mai mult
productivitatea-muncii

Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat

Citeste mai mult
Cum arata un proces de recrutare eficient

Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta

Citeste mai mult
strategii de branding

Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli

Citeste mai mult
cultura organizationala retentia angajatilor

Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor

Citeste mai mult

Despre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes

Citeste mai mult

Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica

Citeste mai mult

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau

Citeste mai mult
customer service relatii cu clientii

Departamentul de customer service: de ce este important intr-o companie?

Citeste mai mult
motivarea angajatilor

Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse

Citeste mai mult
Cadouri de Craciun

Idei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste

Citeste mai mult
Targuri de Craciun in Romania

Ce Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta

Citeste mai mult

Cultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia

Citeste mai mult
petreceri corporate

Idei inedite pentru petrecerea corporate a firmei

Citeste mai mult
idei vacanta iarna romania

Idei de vacanta de iarna in Romania

Citeste mai mult
vacanta revelion romania

Top destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem

Citeste mai mult

Up Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis

Citeste mai mult
angajatori-de-top

UP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP

Citeste mai mult
tichete valorice beneficii

De ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului

Citeste mai mult

Evaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ

Citeste mai mult
ce isi doresc millennials

Ce isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare

Citeste mai mult
Idei de cadouri corporate

Idei de cadouri corporate pentru 8 martie

Citeste mai mult
Cum sa scapi de emotii

Cum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari

Citeste mai mult
masuri de lucru in timpul pandemiei de coronavirus

Cum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19

Citeste mai mult

Tichete de masa 2021. Ofera angajatilor tichete de masa cu valoare maxima de 20,01 lei

Citeste mai mult

Ce cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui

Citeste mai mult
copii defavorizati in mediul rural

Copiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei

Citeste mai mult
mediu-sigur

Cum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung

Citeste mai mult
Cadouri ziua copilului

Idei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie

Citeste mai mult

Lucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii

Citeste mai mult

Schimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung

Citeste mai mult

Obiceiurile zilnice ale oamenilor de succes

Citeste mai mult
cum alegi evenimentele in aer liber vara 2020

Up Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020

Citeste mai mult
cum pastrezi freelancerii motivati

Cand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati

Citeste mai mult

Ce este rezistenta la schimbare si cum sa mentii un nivel optim al acesteia printre angajatii tai

Citeste mai mult

Metode practice de a stimula creativitatea

Citeste mai mult

Cum sa te pregatesti pentru o sedinta online ca sa decurga fara probleme

Citeste mai mult

Rezultatele tombolei „UP CADOU. ACCELERATOR DE BUCURIE ÎN VACANTA TA DIN 2021”

Citeste mai mult

Cum sa pastrezi echilibrul dintre munca si viata privata daca lucrezi de acasa

Citeste mai mult

Cheltuielile din perioade de criza - trucuri care te ajuta sa economisesti mai mult

Citeste mai mult

Catalin Marcu: Despre ambitia de a incepe de la zero ceva si de a crea alaturi de alti oameni ceva valoros

Citeste mai mult

Raluca Ivanescu sau cum sa-ti incepi ziua pentru a fi cu adevarat eficient si pregatit pentru orice raspuns

Citeste mai mult

Employee engagement - ce este si cum poate fi stimulata implicarea angajatilor chiar si in perioada de criza

Citeste mai mult

Daniel Rosu – Un drum in viata gasit pe axa Washington-Londra-Bucuresti

Citeste mai mult

Denisa Stoica sau despre un vis implinit

Citeste mai mult

9 idei de locuri si activitati pentru ziua de 14 februarie

Citeste mai mult

Loredana Martin: Odata pedagog, toata viata un pedagog

Citeste mai mult

Stefan Budulan – Combativitatea si rigoarea, doua trasaturi pe care le au in comun hocheiul si managementul

Citeste mai mult

De ce este important sa stii sa negociezi - si cum poti dezvolta tehnicile tale de negociere

Citeste mai mult

Oliver Birjaru sau cum in spatele comediantului se ascund harnicia si responsabilitatea

Citeste mai mult

Claudia Mandru: Orice lucru pare imposibil pana este facut

Citeste mai mult

Cu ce surprize iti poti bucura angajatele de 8 Martie

Citeste mai mult

Lucrurile nu se schimba niciodata de la sine

Citeste mai mult

Cum influenteaza spatiul de lucru eficienta angajatilor

Citeste mai mult

Trateaza-i pe ceilalti asa cum ai vrea tu sa fii tratat

Citeste mai mult

Cum gestionezi diferentele de varsta la locul de munca pentru a crea o echipa unita si performanta

Citeste mai mult

Cand esti implicat 100% si ambitios, nimic nu poate sta in calea ta

Citeste mai mult

Despre frumusetea modestiei

Citeste mai mult

Cum sa-ti folosesti si gestionezi eficient banii in fiecare luna

Citeste mai mult

Prietenia este un cuib, iar fericirea este un dans…sau mai multe

Citeste mai mult

Jumatatile de masura nu sunt o optiune pentru mine

Citeste mai mult

10 obiceiuri care iti fac viata mai frumoasa in perioada de work from home

Citeste mai mult

Trec prin viata cu gandul la amintirile pe care le strang

Citeste mai mult

Micromanagement vs macromanagement

Citeste mai mult

Gina Pavel – Leadership bun este atunci cand organizezi sarcinile fara a lasa loc incertitudinilor

Citeste mai mult

Rutina de lucru din timpul zilei - cum sa fii productiv, multumit si sanatos de fiecare data

Citeste mai mult

Acordarea de beneficii cu avantaje fiscale in sectorul constructii

Citeste mai mult

Idei de a petrece un Paste „altfel” impreuna cu familia

Citeste mai mult

Reconversia profesionala - ce trebuie sa iei in calcul daca planuiesti o schimbare de cariera

Citeste mai mult

Up Romania: Obiceiul cafelei de dimineata si legatura cu productivitatea la locul de munca

Citeste mai mult

8 moduri de a munci eficient pentru a-ti creste randamentul

Citeste mai mult

Ce inseamna un mediu de lucru sanatos si cum stii ca lucrezi intr-unul

Citeste mai mult

Digital Detox - ce este si cum te poate ajuta pe plan profesional

Citeste mai mult

Castiga o masina electrica Tesla Model 3

Citeste mai mult

Curiozitatea si rolul ei intr-o companie - cum o cultivi printre angajatii tai

Citeste mai mult

De ce sa tii cont cand ai de ales intre doua oferte de munca si esti indecis

Citeste mai mult

Care sunt tendintele pe piata HR in 2021 si cum te adaptezi la ele

Citeste mai mult

Pregatirea pentru reintoarcerea la birou

Citeste mai mult

5 idei de petrecere a unei minivacante

Citeste mai mult

Intrebarile pe care ar trebui sa le pui intotdeauna la un interviu de job

Citeste mai mult

Un nou mod de a munci pentru peste 70% dintre români, în urma efectelor pandemiei

Citeste mai mult

Cum iti calculezi bugetul pentru o vacanta in familie

Citeste mai mult

Vacanta cu copiii: cum o organizezi astfel incat toata lumea sa fie fericita

Citeste mai mult

Alimentatia in timpul verii - ce sa consumi ca sa faci fata caldurii si sa ai randament la serviciu

Citeste mai mult

UP Romania da un byte de ajutor pentru scolile din Romania si doneaza 100 de calculatoare prin intermediul Asociatiei Ateliere Fara Frontiere

Citeste mai mult

Idei de destinatii linistite din Romania pentru vacanta in siguranta cu familia

Citeste mai mult

Cum sa iti reiei rapid ritmul de lucru cand te intorci dintr-un concediu

Citeste mai mult

Lucruri pe care sa le faci in pauza de pranz si care-ti pot face ziua mai frumoasa

Citeste mai mult

Cele mai bune exercitii pe care sa le faci in timp ce stai la birou

Citeste mai mult

Digitalizarea la birou - ce masuri poti lua in folosul angajatilor

Citeste mai mult

Comunicarea nonverbala - cum o interpretezi si ce secrete poate ascunde

Citeste mai mult

Cum sa rasplatesti corect performantele angajatilor si de ce sa faci asta

Citeste mai mult

Totul despre recrutarea online - de ce este mai eficienta si ce alte motive ai mai avea sa o alegi

Citeste mai mult

Programele de coaching pentru angajati - ce sunt, care este rolul lor, ce beneficii ofera

Citeste mai mult

Schimbari legislative aplicabile biletelor de valoare emise de Up Romania, incepand cu anul 2022

Citeste mai mult

Vesti bune! Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 20,17 la 30 lei

Citeste mai mult

Up Romania Lanseaza platforma Up MultiBeneficii

Citeste mai mult

Up Romania obtine certificatul “Great Place to Work” pentru al doilea an consecutiv

Citeste mai mult

Employer Branding: Construirea unei Culturi Organizationale Atragatoare

Citeste mai mult

Burnout de la pasiune la epuizare

Citeste mai mult

Valoarea nominala a tichetului de masa a crescut de la 30 la 35 lei

Citeste mai mult

Beneficiile extrasalariale, un instrument de loializare si de retentie a angajatilor

Citeste mai mult

Importanta personalizarii beneficiilor extrasalariale

Citeste mai mult

Eficienta si eficacitatea in managementul timpului

Citeste mai mult

Cum ChatGPT transforma si simplifica operatiunile de HR

Citeste mai mult

Cum contribuie Up Vacanta la descoperirea si cunoasterea Romaniei frumoase

Citeste mai mult

Cum atragi cei mai buni angajati in companie

Citeste mai mult

Ce inseamna bio si care este diferenta dintre bio, eco sau organic

Citeste mai mult

Beneficiile consumului de produse bio: sanatate pentru tine si pentru planeta

Citeste mai mult

Impactul Consumului Responsabil Asupra Mediului: Cum Putem Redefini Obiceiurile Noastre Cotidiene

Citeste mai mult

Cum sa reduci costurile de recrutare prin employer branding

Citeste mai mult

Importanta agriculturii ecologice

Citeste mai mult

Avantajele magazinelelor care comercializeaza produse bio

Citeste mai mult

Cum putem identifica sentimentul de burnout in randul angajatilor nostri si cum ii putem sustine sa-l depaseasca?

Citeste mai mult

Sanatatea si consumul responsabil: Cum afecteaza alegerile noastre alimentare binele planetei

Citeste mai mult

Beneficii de poveste, nu povesti

Citeste mai mult

Up Dejun: experiente culinare unice, alaturi de colegii de la munca

Citeste mai mult

Siguranta psihologica la locul de munca: Un pilon esential pentru productivitate si succesul companiei #RedefinimMunca

Citeste mai mult

Traditii si obiceiuri la locul de munca pentru ziua de 8 martie

Citeste mai mult

Platile cu cardul Up Dejun si Up Cadou, acum disponibile pe platforma Sezamo.ro

Citeste mai mult

Descopera Romania cu cardul Up Vacanta si bucura-te de concedii de deconectare totala de munca

Citeste mai mult

Cresterea retentiei angajatilor: cum pot angajatorii sa intampine nevoile angajatilor

Citeste mai mult

Studiu Up Romania despre comportamentul alimentar al romanilor

Citeste mai mult

Spune-ti parerea

Pentru a fi siguri ca esti o persoana, da click pe tricou.

Comentarii