Copiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei

Informatii generale despre copiii dezavantajati in timpul pandemiei

In timp ce statele si guvernele se lupta cu stoparea raspandirii epidemiei si dotarea spitalelor cu materialele necesare luptei impotriva coronavirusului, oamenii obisnuiti se straduiesc sa se adapteze noilor conditii de izolare sociala si se preocupa in privinta modului in care va arata viitorul. Pandemia ne-a zguduit din temelii bazele pe care ne-am construit vietile personale si profesionale, fortandu-ne la intoarcerea catre o viata simpla si fara ambitii. Desi frustrant pentru multi, #stamacasa este singurul vaccin pe care il putem controla si administra pentru moment.

#stamacasa poate insa avea consecinte dramatice pentru sutele de mii de copii din mediul rural sau din comunitatile urbane vulnerabile care, pe langa permanentul risc de saracie, sunt in prezent in situatia de a ramane in afara oricarei forme de educatie si invatamant, precum si in primejdia de imbolnavire cu COVID-19.

Daca pentru copiii din familiile fara risc aceasta perioada este una de profunda conectare cu ceilalti membri, cu mama si tata mai prezenti in vietile lor ca nicioadata, cu lectii online, mai mult TV, telefon si calculator ca de obicei, dar si mai multa creativitate auto-dirijata, pentru copiii din mediile dezavantajate aceasta perioada se poate transforma intr-un episod delicat si dureros.

copii dezavantajati in pandemie

Dezavantajele copiilor din medii rurale sarace

Copiii din mediile rurale foarte sarace sau din comunitatile dezavantajate:

 • au conditii de locuire precare, fara igiena minima si spatiu suficient pentru fiecare dintre persoanele care alcatuiesc familia
 • nu au acces la apa si produse de igiena personala
 • au unul sau ambii parinti ramasi fara posibilitatea de a presta munci in regim zilier, prin urmare, puterea economica a familiei, care si asa era mica, s-a diminuat si mai mult
 • nu au suficienta informatie transmisa in interiorul familiei pentru a evita contactele sociale in aceasta perioada
 • nu au niciun fel de acces la tehnologie: telefon, tableta sau calculator conectat la internet, iar daca au, accesul la informatia necesara si potrivita varstei lor este inexistent, in absenta unei minime orientari sau ghidaj
 • sunt expusi riscului de violenta domestica
 • au acces limitat sau deloc la ingrijire si asistenta medicala

Copiii saraci si educatia, in contextul COVID-19

In ceea ce priveste educatia, toti copiii stau acum acasa, insa nu totii copiii au intrerupt legatura cu scoala. Realitatea trista este ca acesti copii, care provin din familii dezavantajate, au un risc imens de a nu se mai intoarce niciodata in sistemul de educatie, daca starea de urgenta se prelungeste pentru o perioada mai lunga de timp. Daca pentru copiii din familiile obisnuite scoala s-a mutat in online, total sau partial, acestia continuand sa invete si sa acumuleze cunostinte, pentru copiii din mediile vulnerabile aceasta perioada reprezinta o ruptura totala de comunitatea scolara. De asemenea, pentru toti acesti copii, intreruperea scolii inseamna si eliminarea accesului la programe de alimentatie minimale, desfasurate in scoli, cum este programul national cornul si laptele. Desi este greu de crezut, mancarea de la scoala era pentru multi dintre acesti copii principala lor masa.

Asa cum atrage atentia si UNICEF, crizele precedente ne-au aratat ca atunci cand scoala si gradinita sunt inchise, deplasarile restrictionate si serviciile sociale intrerupte, copiii din mediile dezavantajate sunt expusi violentei, abuzului si exploatarii, cu consecinte devastatoare pentru potentialul si viitorul lor. Iar, cea mai comuna forma de violenta, anume pedepsirea prin bataie, se petrece chiar acasa, in familie. Rupti de scoala si de prieteni, acesti copii nu au nicio putere de aparare.

Chiar daca ne aflam in mijlocul unei furtuni care matura sisteme si reaseaza pe alte temelii lumea asa cum o stiam noi, la sfarsitul acestei furtuni va conta foarte mult felul in care am reusit sa o gestionam, felul in care am fost sau nu solidari, felul in care i-am ocrotit pe cei multi si vulnerabili. Aceasta criza este, dincolo de pierderile evidente si uriase pe care le cauzeaza, atat in plan uman cat si economic, o imensa sansa de a aseza decizia si politicile publice pe alte criterii, mai proceduralizate, standardizate, orientate catre binele public. Pe de alta parte, imensa criza de sanatate globala prin care trecem este momentul 0 pe care il asteptau comunitatile pentru a reflecta la modele alternative de dezvoltare. Si, nu in ultimul rand, acesta este un moment cheie pentru abandonarea oricarui demers egocentric.

lectii online copii defavorizati

Toti suntem unul si unul suntem toti! Puterea comunitatii este imensa, insa pentru ca ea sa devina efectiva, trebuie sa o facem sa actioneze. Va veti intreba ce putem face pentru protejarea copiilor din medii vulnerabile in aceasta perioada de pandemie. Iata cateva idei, unele care pot fi implementate de institutiile publice responsabile, altele care pot fi asumate la nivel individual sau organizational.

Sustinerea economica a familiilor dezavantajate

Acordarea de Tichete Sociale de Gradinita – familii dezavantajate cu copii prescolari

Chiar daca gradinitele s-au inchis, pe perioada starii de urgenta, autoritatile responsabile – Primariile, Consiliile locale si judetene – pot in continuare sa acorde Tichete Sociale de Gradinita, conform O.U.G nr. 30/2020, publicat in M.Of. cu nr. 231 din 21 martie 2020. Astfel, acordarea Tichetelor Sociale de Gradinita nu mai este conditionata de frecventarea regulata a activitatilor destinate prescolarilor, organizate de gradinite.

Mai mult, printr-o modificare si completare a Legii 248/2015 de catre Parlamentul Romaniei, ale carei noi dispozitii vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021, criteriile de eligibilitate au fost extinse si catre alte categorii, spre exemplu:

 • acordarea stimulentului educational si catre copiii care sunt in ingrijirea unei persoane desemnate de parinte pentru intretinere, pe perioada absentei parintilor
 • acordarea stimulentului educational la cerere, chiar si pentru copiii care nu sunt inca inscrisi in invatamantul prescolar

De asemenea, Legea modificata prevede cresterea valorii nominale minime lunare, de la 50 de lei la 100 de lei, cu aplicabilitate incepand cu 1 ianuarie 2021.

Mai multe despre acordarea Tichetelor Sociale de Gradinita puteti afla AICI.

Donatii sau voluntariat a unor organizatii ne-guvernamentale cu rol in furnizarea de servicii sociale.

Toate aceste organizatii si fundatii implementau pana la izbucnirea pandemiei programe de monitorizare si ajutor in mod direct, cu prezenta in teren si contact direct cu grupurile tinta. Din pacate, acest mod de lucru nu mai este posibil in acest moment, ceea ce pune o extraordinara presiune pe aceste organizatii, atat in modul de implementare al serviciilor, cat si in modul de colectare a fondurilor. In calitate de simpli cetateni sau la nivel de companii, putem ajuta aceste organizatii si fundatii prin donatii, astfel incat munca lor sa continue sa fie eficienta in aceste comunitati. Fara a avea pretentia unei liste exhaustive, iata cateva organizatii si fundatii pe care le puteti sustine prin donatii sau voluntariat:

 • Ateliere Fara Frontiere – colecteaza si reconditioneaza echipamente IT si le doneaza copiilor din medii rurale sau dezavantajate.
 • SOS Satele Copiilor – Ajuta in aceasta perioada 150 de familii si 400 de copii din comunitati vulnerabile cu alimente si produse de igiena.
 • Salvati Copiii – ofera acces la forme alternative de educatie si suport material de urgenta pentru copiii din familii dezavantajate
 • UNICEF Romania – sprijina cu echipament de protectie asistentii medicali, mediatorii sanitari, asistentii si lucratorii sociali, toti profesionistii care merg pe teren in sprijinul copiilor dezavantajati
 • Organizatia Umanitara Concordia – sprijina tinerii fara familie

Iti recomandam si:

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult

Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica

Citeste mai mult
reducerea-costurilor

Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta

Citeste mai mult
productivitatea-muncii

Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat

Citeste mai mult
Cum arata un proces de recrutare eficient

Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta

Citeste mai mult
strategii de branding

Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli

Citeste mai mult
cultura organizationala retentia angajatilor

Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor

Citeste mai mult

Despre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes

Citeste mai mult

Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica

Citeste mai mult

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau

Citeste mai mult
customer service relatii cu clientii

Departamentul de customer service: de ce este important intr-o companie?

Citeste mai mult
motivarea angajatilor

Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse

Citeste mai mult
Cadouri de Craciun

Idei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste

Citeste mai mult
Targuri de Craciun in Romania

Ce Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta

Citeste mai mult

Cultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia

Citeste mai mult
petreceri corporate

Idei inedite pentru petrecerea corporate a firmei

Citeste mai mult
idei vacanta iarna romania

Idei de vacanta de iarna in Romania

Citeste mai mult
vacanta revelion romania

Top destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem

Citeste mai mult

Up Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis

Citeste mai mult
angajatori-de-top

UP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP

Citeste mai mult
tichete valorice beneficii

De ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului

Citeste mai mult

Evaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ

Citeste mai mult
ce isi doresc millennials

Ce isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare

Citeste mai mult
Idei de cadouri corporate

Idei de cadouri corporate pentru 8 martie

Citeste mai mult
Cum sa scapi de emotii

Cum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari

Citeste mai mult
masuri de lucru in timpul pandemiei de coronavirus

Cum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19

Citeste mai mult

Tichete de masa 2020. Creste valoarea bonurilor de masa de la 1 aprilie

Citeste mai mult

Ce cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui

Citeste mai mult
mediu-sigur

Cum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung

Citeste mai mult
Cadouri ziua copilului

Idei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie

Citeste mai mult

Lucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii

Citeste mai mult

Schimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung

Citeste mai mult

Obiceiurile zilnice ale oamenilor de succes

Citeste mai mult

Up Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020

Citeste mai mult

Cand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati

Citeste mai mult

Spune-ti parerea

Comentarii

Cele mai citite articole

Cum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19 - Pandemia Coronavirus ne-a surprins pe toti, mai ales din punct de vedere economic si profesional, tocmai de aceea companiile isi pot ajuta angajatii in aceasta tranzitie.

Citeste mai mult [...]

Tichete de masa 2020. Creste valoarea bonurilor de masa de la 1 aprilie - Pentru angajatori, acordarea de carduri sau tichete Up Dejun este in egala masura avantajoasa, intrucat acestea ofera 100% deductibilitate la calculul impozitului pe profit si scutire de la plata contributiilor sociale, sumei totale aplicandu-i-se doar impozitul pe venit de 10%.

Citeste mai mult [...]

Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta - Se spune ca o companie este pe atat de buna pe cat sunt angajatii ei, si este complet adevarat. De aceea recrutarea reprezinta unul dintre pilonii principali pentru o buna functionare a unui mediu sanatos, care isi indeplineste obiectivele.

Citeste mai mult [...]

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste - Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult [...]

Despre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes - Calitatile unui lider construiesc ceva nou, care functioneaza, si in acelasi timp ofera o identitate comuna unei echipe bine sudate.

Citeste mai mult [...]

Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta - Majoritatea companiilor se intalnesc cu nevoia de a diminua costurile, insa cum pot face asta fara sa frustreze angajatii sau sa ia masuri drastice, vizibile pentru public?

Citeste mai mult [...]

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare - Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult [...]

Ce Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta - Tu cum iti petreci luna decembrie? Avem noi idei pentru tine: viziteaza cele mai frumoase targuri locale si bucura-te de vin fiert, mere coapte, turte dulci si mici cadouri.

Citeste mai mult [...]

Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat - Intr-o lume ideala, angajatii ar fi fericiti, proactivi si productivi. Cu totii ne dorim o productivitate maximizata in businessul din care facem parte, dar ce este de fapt productivitatea?

Citeste mai mult [...]

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala - Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult [...]

Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica - Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica

Citeste mai mult [...]

Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor - Cultura organizationala este un concept esential in motivarea angajatilor si in a mentine un business sanatos. Cum reusesti sa-l construiesti si sa-l comunici cat mai bine?

Citeste mai mult [...]

Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli - Cum poti sa iti promovezi firma si produsul sau serviciul cat mai bine, pentru a avea o buna imagine in mintea consumatorilor tai si a publicului tinta?

Citeste mai mult [...]

Departamentul de customer service: de ce este important intr-o companie? - Imaginea pe piata a unui brand poate fi controlata prin departamentul relatiilor cu clientii. Succesul brandului se afla in stransa legatura cu emotiile oferite de contactul direct cu reprezentantii sai.

Citeste mai mult [...]

Idei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste - Vrei sa faci mai putine cadouri, dar care chiar sa fie utile si de suflet? Afla in acest articol cum sa alegi cadourile de Craciun pentru cei dragi. Iti oferim si cateva idei care sa te inspire.

Citeste mai mult [...]

Evaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ - Deoarece resursa umana este o resursa mult mai complexa, iar motivatia, implicarea sau performanta sunt niste indicatori greu de masurat, evaluarea poate ajunge de la un proces complet subiectiv, la un proces care foloseste incorect instrumente complicate.

Citeste mai mult [...]

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau - O campanie de CSR poate creste simpatia publicului asupra businessului respectiv, si de aceea, responsabilitatea sociala corporativa este considerata un castig de ambele parti.

Citeste mai mult [...]

Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse - Faptul ca salariul nu mai este singurul lucru care motiveaza un angajat nu mai este un secret. Insa cum putem intelege motivatiile intrinseci care conteaza pentru cei cu care lucram?

Citeste mai mult [...]

Cum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari - Teama de a vorbi in public este, pentru multi, mai mare decat multe alte temeri. Ce putem face pentru a ne gestiona mai bine emotiile dinaintea unui meeting important?

Citeste mai mult [...]

Copiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei - Pandemia poate avea consecinte dramatice pentru sutele de mii de copii din mediile defavorizate, mai ales la nivelul educatiie. Afla in acest articol cum pot fi sustinuti.

Citeste mai mult [...]

Top destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem - Unde ai putea merge, astfel incat sa ai o vacanta complet reusita? Afla in acest articol topul destinatiilor pentru Revelion 2020 in Romania.

Citeste mai mult [...]

Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica - Neuromarketingul studiaza reactiile noastre folosindu-se de emotii, atentie si memorie. Teoretic, orice marketing bine facut este neuromarketing.

Citeste mai mult [...]

Idei de vacanta de iarna in Romania - Unde mergem in vacanta iarna aceasta? Descopera in acest articol o multime de idei pentru o vacanta de iarna de vis, chiar in Romania.

Citeste mai mult [...]

Cultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia - Un angajat bun este, evident, cel care este motivat si productiv, iar alte trasaturi precum cultura generala nu ar trebui sa conteze, atat timp cat persoana respectiva este un om decent si care respecta cultura organizationala.

Citeste mai mult [...]

De ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului - Atunci cand un angajat se alatura organizatiei tale, acesta nu este interesat doar de salariu. Afla in acest articol care sunt beneficiile pe care le poti acorda prin tichete.

Citeste mai mult [...]

Idei inedite pentru petrecerea corporate a firmei - Ce presupune si cum se organizeaza o petrecere reusita, care indeplineste si obiectivele companiei, dar lasa angajatii fericiti?

Citeste mai mult [...]

Up Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020 - Cum ne adaptam la noul normal, continuand sa fim safe si sa avem cateva conditii de relaxare

Citeste mai mult [...]

Ce isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare - Deoarece millennials s-au dezvoltat intr-un mediu economic, politic, tehnologic si de divertisment diferit, este normal, ca la fiecare generatie, sa se faca simtit un prag de mentalitate si asteptari.

Citeste mai mult [...]

Up Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis - Up Romania a dovedit inca o data preocuparea sa de a raspunde misiunii de a face sa fie mai bine in fiecare zi. La finalul lunii noiembrie 2019, in urma evaluarii EcoVadis, a obtinut Medalia de Aur, cu un scor general ce o claseaza in top 5% companii considerate cele mai sustenabile.

Citeste mai mult [...]

Lucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii - Prezent in cultura economica din ziua de azi, work from home are avantaje si dezavantaje atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Afla mai multe in acest articol.

Citeste mai mult [...]

Cum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung - Cu gandul la continuitatea business-urilor si la performanta, companiile, indiferent de dimensiunea lor, vor trebui sa aiba in vedere o serie de comportamente, atitudini si masuri care sa permita un raspuns rapid si adaptat la orice modificare din mediul fizic, economic, social si, astfel, sa asigure existenta pe piata a business-ului, dar si cresterea si dezvoltarea lui.

Citeste mai mult [...]

Idei de cadouri corporate pentru 8 martie - Ziua de 8 Martie are doua mari componente, in special in ultimii ani de comunicare: feminism si cadouri. in timp ce cat mai multi oameni vorbesc despre egalitatea intre genuri, cadourile au asteptarea de a fi aliniate la acest concept.

Citeste mai mult [...]

Ce cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui - Ce aduc sarbatorile de Paste? In 2020, nimic cu care suntem obisnuiti, insa angajatii inca se bucura de beneficiile din partea companiei. Afla in acest articol ce cadouri sau beneficii pot oferi companiile angajatilor pentru motivarea lor si pentru cresterea productivitatii.

Citeste mai mult [...]

UP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP - Astazi, 15 ianuarie 2020, a avut loc extragerea castigatorilor campaniei «Liga celor mai buni angajatori», derulata in perioada 1 martie – 31 decembrie 2019.

Citeste mai mult [...]

Obiceiurile zilnice ale oamenilor de succes - De la organizare la noi provocari. Afla care sunt obiceiurile zilnice ale afaceristilor de succes.

Citeste mai mult [...]

Idei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie - Ziua internationala a copilului vine cu provocarea de a gasi cele mai potrivite modalitati pentru a sarbatori. Daca ai nevoie de idei, citeste in acest articol cateva sfaturi despre ce ar trebui sa tii cont sau sa eviti in alegerea unor cadouri si activitati pentru copii.

Citeste mai mult [...]

Schimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung - Responsabilitatea unui manager este uriasa atunci cand vorbim despre un business etic si de succes. Afla ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja business-ul pe permen lung.

Citeste mai mult [...]

Cand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati - Multe companii aleg sa angajeze colaboratori freelanceri. Afla de ce ar trebui sa apelezi la ei, care sunt domeniile de activitate si cum sa pastrezi freelancerii motivati

Citeste mai mult [...]

Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau - O campanie de CSR poate creste simpatia publicului asupra businessului respectiv, si de aceea, responsabilitatea sociala corporativa este considerata un castig de ambele parti.

Citeste mai mult [...]

Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse - Faptul ca salariul nu mai este singurul lucru care motiveaza un angajat nu mai este un secret. Insa cum putem intelege motivatiile intrinseci care conteaza pentru cei cu care lucram?

Citeste mai mult [...]

Aboneaza-te la newsletter

Urmareste-ne pe