In timp ce statele si guvernele se lupta cu stoparea raspandirii epidemiei si dotarea spitalelor cu materialele necesare luptei impotriva coronavirusului, oamenii obisnuiti se straduiesc sa se adapteze noilor conditii de izolare sociala si se preocupa in privinta modului in care va arata viitorul. Pandemia ne-a zguduit din temelii bazele pe care ne-am construit vietile personale si profesionale, fortandu-ne la intoarcerea catre o viata simpla si fara ambitii. Desi frustrant pentru multi, #stamacasa este singurul vaccin pe care il putem controla si administra pentru moment.
#stamacasa poate insa avea consecinte dramatice pentru sutele de mii de copii din mediul rural sau din comunitatile urbane vulnerabile care, pe langa permanentul risc de saracie, sunt in prezent in situatia de a ramane in afara oricarei forme de educatie si invatamant, precum si in primejdia de imbolnavire cu COVID-19.
Daca pentru copiii din familiile fara risc aceasta perioada este una de profunda conectare cu ceilalti membri, cu mama si tata mai prezenti in vietile lor ca nicioadata, cu lectii online, mai mult TV, telefon si calculator ca de obicei, dar si mai multa creativitate auto-dirijata, pentru copiii din mediile dezavantajate aceasta perioada se poate transforma intr-un episod delicat si dureros.
Copiii din mediile rurale foarte sarace sau din comunitatile dezavantajate:
In ceea ce priveste educatia, toti copiii stau acum acasa, insa nu totii copiii au intrerupt legatura cu scoala. Realitatea trista este ca acesti copii, care provin din familii dezavantajate, au un risc imens de a nu se mai intoarce niciodata in sistemul de educatie, daca starea de urgenta se prelungeste pentru o perioada mai lunga de timp. Daca pentru copiii din familiile obisnuite scoala s-a mutat in online, total sau partial, acestia continuand sa invete si sa acumuleze cunostinte, pentru copiii din mediile vulnerabile aceasta perioada reprezinta o ruptura totala de comunitatea scolara. De asemenea, pentru toti acesti copii, intreruperea scolii inseamna si eliminarea accesului la programe de alimentatie minimale, desfasurate in scoli, cum este programul national cornul si laptele. Desi este greu de crezut, mancarea de la scoala era pentru multi dintre acesti copii principala lor masa.
Asa cum atrage atentia si UNICEF, crizele precedente ne-au aratat ca atunci cand scoala si gradinita sunt inchise, deplasarile restrictionate si serviciile sociale intrerupte, copiii din mediile dezavantajate sunt expusi violentei, abuzului si exploatarii, cu consecinte devastatoare pentru potentialul si viitorul lor. Iar, cea mai comuna forma de violenta, anume pedepsirea prin bataie, se petrece chiar acasa, in familie. Rupti de scoala si de prieteni, acesti copii nu au nicio putere de aparare.
Chiar daca ne aflam in mijlocul unei furtuni care matura sisteme si reaseaza pe alte temelii lumea asa cum o stiam noi, la sfarsitul acestei furtuni va conta foarte mult felul in care am reusit sa o gestionam, felul in care am fost sau nu solidari, felul in care i-am ocrotit pe cei multi si vulnerabili. Aceasta criza este, dincolo de pierderile evidente si uriase pe care le cauzeaza, atat in plan uman cat si economic, o imensa sansa de a aseza decizia si politicile publice pe alte criterii, mai proceduralizate, standardizate, orientate catre binele public. Pe de alta parte, imensa criza de sanatate globala prin care trecem este momentul 0 pe care il asteptau comunitatile pentru a reflecta la modele alternative de dezvoltare. Si, nu in ultimul rand, acesta este un moment cheie pentru abandonarea oricarui demers egocentric.
Toti suntem unul si unul suntem toti! Puterea comunitatii este imensa, insa pentru ca ea sa devina efectiva, trebuie sa o facem sa actioneze. Va veti intreba ce putem face pentru protejarea copiilor din medii vulnerabile in aceasta perioada de pandemie. Iata cateva idei, unele care pot fi implementate de institutiile publice responsabile, altele care pot fi asumate la nivel individual sau organizational.
Chiar daca gradinitele s-au inchis, pe perioada starii de urgenta, autoritatile responsabile – Primariile, Consiliile locale si judetene – pot in continuare sa acorde Tichete Sociale de Gradinita, conform O.U.G nr. 30/2020, publicat in M.Of. cu nr. 231 din 21 martie 2020. Astfel, acordarea Tichetelor Sociale de Gradinita nu mai este conditionata de frecventarea regulata a activitatilor destinate prescolarilor, organizate de gradinite.
Mai mult, printr-o modificare si completare a Legii 248/2015 de catre Parlamentul Romaniei, ale carei noi dispozitii vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021, criteriile de eligibilitate au fost extinse si catre alte categorii, spre exemplu:
De asemenea, Legea modificata prevede cresterea valorii nominale minime lunare, de la 50 de lei la 100 de lei, cu aplicabilitate incepand cu 1 ianuarie 2021.
Mai multe despre acordarea Tichetelor Sociale de Gradinita puteti afla AICI.
Toate aceste organizatii si fundatii implementau pana la izbucnirea pandemiei programe de monitorizare si ajutor in mod direct, cu prezenta in teren si contact direct cu grupurile tinta. Din pacate, acest mod de lucru nu mai este posibil in acest moment, ceea ce pune o extraordinara presiune pe aceste organizatii, atat in modul de implementare al serviciilor, cat si in modul de colectare a fondurilor. In calitate de simpli cetateni sau la nivel de companii, putem ajuta aceste organizatii si fundatii prin donatii, astfel incat munca lor sa continue sa fie eficienta in aceste comunitati. Fara a avea pretentia unei liste exhaustive, iata cateva organizatii si fundatii pe care le puteti sustine prin donatii sau voluntariat:
Iti recomandam si:
Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste
Citeste mai multEste 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare
Citeste mai multEchilibrul dintre viata personala si cea profesionala
Citeste mai multStrategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica
Citeste mai multReducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta
Citeste mai multCum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat
Citeste mai multRecrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta
Citeste mai multStrategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli
Citeste mai multGhid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor
Citeste mai multDespre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes
Citeste mai multNeuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica
Citeste mai multCum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau
Citeste mai multDepartamentul de customer service: de ce este important intr-o companie?
Citeste mai multMotivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse
Citeste mai multIdei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste
Citeste mai multCe Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta
Citeste mai multCultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia
Citeste mai multIdei inedite pentru petrecerea corporate a firmei
Citeste mai multIdei de vacanta de iarna in Romania
Citeste mai multTop destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem
Citeste mai multUp Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis
Citeste mai multUP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP
Citeste mai multDe ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului
Citeste mai multEvaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ
Citeste mai multCe isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare
Citeste mai multIdei de cadouri corporate pentru 8 martie
Citeste mai multCum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari
Citeste mai multCum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19
Citeste mai multTichete de masa 2020. Creste valoarea bonurilor de masa de la 1 aprilie
Citeste mai multCe cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui
Citeste mai multCum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung
Citeste mai multIdei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie
Citeste mai multLucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii
Citeste mai multSchimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung
Citeste mai multObiceiurile zilnice ale oamenilor de succes
Citeste mai multUp Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020
Citeste mai multCand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati
Citeste mai multCe este rezistenta la schimbare si cum sa mentii un nivel optim al acesteia printre angajatii tai
Citeste mai multMetode practice de a stimula creativitatea
Citeste mai multCum sa te pregatesti pentru o sedinta online ca sa decurga fara probleme
Citeste mai multComentarii
Categorii de articole
Cele mai citite articole
Cum sa gestionezi situatia in compania ta in timpul pandemiei Covid-19 - Pandemia Coronavirus ne-a surprins pe toti, mai ales din punct de vedere economic si profesional, tocmai de aceea companiile isi pot ajuta angajatii in aceasta tranzitie.
Citeste mai mult [...]Tichete de masa 2020. Creste valoarea bonurilor de masa de la 1 aprilie - Pentru angajatori, acordarea de carduri sau tichete Up Dejun este in egala masura avantajoasa, intrucat acestea ofera 100% deductibilitate la calculul impozitului pe profit si scutire de la plata contributiilor sociale, sumei totale aplicandu-i-se doar impozitul pe venit de 10%.
Citeste mai mult [...]Recrutarea: Tehnici si Proceduri Actuale de Recrutare Eficienta - Se spune ca o companie este pe atat de buna pe cat sunt angajatii ei, si este complet adevarat. De aceea recrutarea reprezinta unul dintre pilonii principali pentru o buna functionare a unui mediu sanatos, care isi indeplineste obiectivele.
Citeste mai mult [...]Despre leadership si importanta unui lider bun pentru un business de succes - Calitatile unui lider construiesc ceva nou, care functioneaza, si in acelasi timp ofera o identitate comuna unei echipe bine sudate.
Citeste mai mult [...]Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste - Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste
Citeste mai mult [...]Ce Targuri de Craciun din Romania sa vizitezi, anul acesta - Tu cum iti petreci luna decembrie? Avem noi idei pentru tine: viziteaza cele mai frumoase targuri locale si bucura-te de vin fiert, mere coapte, turte dulci si mici cadouri.
Citeste mai mult [...]Reducerea costurilor intr-o maniera cat mai eficienta - Majoritatea companiilor se intalnesc cu nevoia de a diminua costurile, insa cum pot face asta fara sa frustreze angajatii sau sa ia masuri drastice, vizibile pentru public?
Citeste mai mult [...]Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare - Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare
Citeste mai mult [...]Cum masori si imbunatatesti productivitatea muncii: angajator si angajat - Intr-o lume ideala, angajatii ar fi fericiti, proactivi si productivi. Cu totii ne dorim o productivitate maximizata in businessul din care facem parte, dar ce este de fapt productivitatea?
Citeste mai mult [...]Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala - Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala
Citeste mai mult [...]Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica - Strategii de retentie a angajatilor intr-o lume dinamica
Citeste mai mult [...]Idei de cadouri de Craciun, in functie de persoana care le primeste - Vrei sa faci mai putine cadouri, dar care chiar sa fie utile si de suflet? Afla in acest articol cum sa alegi cadourile de Craciun pentru cei dragi. Iti oferim si cateva idei care sa te inspire.
Citeste mai mult [...]Ghid de comunicare interna cu angajatii. Cultura organizationala si retentia angajatilor - Cultura organizationala este un concept esential in motivarea angajatilor si in a mentine un business sanatos. Cum reusesti sa-l construiesti si sa-l comunici cat mai bine?
Citeste mai mult [...]Evaluarea angajatilor. Cum se realizeaza eficient - metode si cadru legislativ - Deoarece resursa umana este o resursa mult mai complexa, iar motivatia, implicarea sau performanta sunt niste indicatori greu de masurat, evaluarea poate ajunge de la un proces complet subiectiv, la un proces care foloseste incorect instrumente complicate.
Citeste mai mult [...]Strategii de branding care functioneaza in era digitala. Idei si reguli - Cum poti sa iti promovezi firma si produsul sau serviciul cat mai bine, pentru a avea o buna imagine in mintea consumatorilor tai si a publicului tinta?
Citeste mai mult [...]Departamentul de customer service: de ce este important intr-o companie? - Imaginea pe piata a unui brand poate fi controlata prin departamentul relatiilor cu clientii. Succesul brandului se afla in stransa legatura cu emotiile oferite de contactul direct cu reprezentantii sai.
Citeste mai mult [...]Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau - O campanie de CSR poate creste simpatia publicului asupra businessului respectiv, si de aceea, responsabilitatea sociala corporativa este considerata un castig de ambele parti.
Citeste mai mult [...]Cum sa scapi de emotii inaintea unui meeting sau unei prezentari - Teama de a vorbi in public este, pentru multi, mai mare decat multe alte temeri. Ce putem face pentru a ne gestiona mai bine emotiile dinaintea unui meeting important?
Citeste mai mult [...]Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse - Faptul ca salariul nu mai este singurul lucru care motiveaza un angajat nu mai este un secret. Insa cum putem intelege motivatiile intrinseci care conteaza pentru cei cu care lucram?
Citeste mai mult [...]Idei de vacanta de iarna in Romania - Unde mergem in vacanta iarna aceasta? Descopera in acest articol o multime de idei pentru o vacanta de iarna de vis, chiar in Romania.
Citeste mai mult [...]Copiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei - Pandemia poate avea consecinte dramatice pentru sutele de mii de copii din mediile defavorizate, mai ales la nivelul educatiie. Afla in acest articol cum pot fi sustinuti.
Citeste mai mult [...]Top destinatii pentru Revelion Romania 2020: unde mergem - Unde ai putea merge, astfel incat sa ai o vacanta complet reusita? Afla in acest articol topul destinatiilor pentru Revelion 2020 in Romania.
Citeste mai mult [...]Lucrul de acasa: avantaje si dezavantaje pentru angajati si companii - Prezent in cultura economica din ziua de azi, work from home are avantaje si dezavantaje atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Afla mai multe in acest articol.
Citeste mai mult [...]De ce sa acorzi tichete valorice: avantajele angajatului si angajatorului - Atunci cand un angajat se alatura organizatiei tale, acesta nu este interesat doar de salariu. Afla in acest articol care sunt beneficiile pe care le poti acorda prin tichete.
Citeste mai mult [...]Neuromarketingul sau neurostiinta: ce este si unde se aplica - Neuromarketingul studiaza reactiile noastre folosindu-se de emotii, atentie si memorie. Teoretic, orice marketing bine facut este neuromarketing.
Citeste mai mult [...]Idei inedite pentru petrecerea corporate a firmei - Ce presupune si cum se organizeaza o petrecere reusita, care indeplineste si obiectivele companiei, dar lasa angajatii fericiti?
Citeste mai mult [...]Cultura generala a angajatilor din organizatia ta. De ce e importanta si cum cresti nivelul acesteia - Un angajat bun este, evident, cel care este motivat si productiv, iar alte trasaturi precum cultura generala nu ar trebui sa conteze, atat timp cat persoana respectiva este un om decent si care respecta cultura organizationala.
Citeste mai mult [...]Up Romania: Cum sa alegi evenimentele in aer liber in vara lui 2020 - Cum ne adaptam la noul normal, continuand sa fim safe si sa avem cateva conditii de relaxare
Citeste mai mult [...]Obiceiurile zilnice ale oamenilor de succes - De la organizare la noi provocari. Afla care sunt obiceiurile zilnice ale afaceristilor de succes.
Citeste mai mult [...]Cum sa creezi un mediu sigur pentru angajatii tai pe termen lung - Cu gandul la continuitatea business-urilor si la performanta, companiile, indiferent de dimensiunea lor, vor trebui sa aiba in vedere o serie de comportamente, atitudini si masuri care sa permita un raspuns rapid si adaptat la orice modificare din mediul fizic, economic, social si, astfel, sa asigure existenta pe piata a business-ului, dar si cresterea si dezvoltarea lui.
Citeste mai mult [...]Ce isi doresc tinerii din generatia millennial de la angajatori. Beneficii preferate si tehnici de abordare - Deoarece millennials s-au dezvoltat intr-un mediu economic, politic, tehnologic si de divertisment diferit, este normal, ca la fiecare generatie, sa se faca simtit un prag de mentalitate si asteptari.
Citeste mai mult [...]Idei de cadouri si activitati in casa pentru copii de 1 iunie - Ziua internationala a copilului vine cu provocarea de a gasi cele mai potrivite modalitati pentru a sarbatori. Daca ai nevoie de idei, citeste in acest articol cateva sfaturi despre ce ar trebui sa tii cont sau sa eviti in alegerea unor cadouri si activitati pentru copii.
Citeste mai mult [...]Up Romania a primit Medalia de Aur la evaluarea pe sustenabilitate realizata de EcoVadis - Up Romania a dovedit inca o data preocuparea sa de a raspunde misiunii de a face sa fie mai bine in fiecare zi. La finalul lunii noiembrie 2019, in urma evaluarii EcoVadis, a obtinut Medalia de Aur, cu un scor general ce o claseaza in top 5% companii considerate cele mai sustenabile.
Citeste mai mult [...]Ce cadouri poti oferi angajatilor cu ocazia Pastelui - Ce aduc sarbatorile de Paste? In 2020, nimic cu care suntem obisnuiti, insa angajatii inca se bucura de beneficiile din partea companiei. Afla in acest articol ce cadouri sau beneficii pot oferi companiile angajatilor pentru motivarea lor si pentru cresterea productivitatii.
Citeste mai mult [...]Cand si de ce ar trebui sa angajezi freelanceri si cum sa ii tii motivati - Multe companii aleg sa angajeze colaboratori freelanceri. Afla de ce ar trebui sa apelezi la ei, care sunt domeniile de activitate si cum sa pastrezi freelancerii motivati
Citeste mai mult [...]Idei de cadouri corporate pentru 8 martie - Ziua de 8 Martie are doua mari componente, in special in ultimii ani de comunicare: feminism si cadouri. in timp ce cat mai multi oameni vorbesc despre egalitatea intre genuri, cadourile au asteptarea de a fi aliniate la acest concept.
Citeste mai mult [...]Schimbarile pe care trebuie sa le faci astazi pentru a-ti proteja business-ul pe termen lung - Responsabilitatea unui manager este uriasa atunci cand vorbim despre un business etic si de succes. Afla ce trebuie sa faci pentru a-ti proteja business-ul pe permen lung.
Citeste mai mult [...]UP ROMANIA PREMIAZA ANGAJATORII DE TOP - Astazi, 15 ianuarie 2020, a avut loc extragerea castigatorilor campaniei «Liga celor mai buni angajatori», derulata in perioada 1 martie – 31 decembrie 2019.
Citeste mai mult [...]Ce este rezistenta la schimbare si cum sa mentii un nivel optim al acesteia printre angajatii tai - Totul despre rezistenta la schimbare si cum sa o mentii la un nivel optim printre angajatii tai
Citeste mai mult [...]Metode practice de a stimula creativitatea - Afla cum poti stimula creativitatea angajatilor si care sunt beneficiile ei
Citeste mai mult [...]Cum sa te pregatesti pentru o sedinta online ca sa decurga fara probleme - Afla cum sa te pregatesti pentru o sedinta online si ce trebuie sa faci ca aceasta sa decurga fara probleme
Citeste mai mult [...]Cum sa faci o campanie CSR de impact pentru businessul tau - O campanie de CSR poate creste simpatia publicului asupra businessului respectiv, si de aceea, responsabilitatea sociala corporativa este considerata un castig de ambele parti.
Citeste mai mult [...]Motivarea angajatilor, metode sigure de stimulare si beneficii aduse - Faptul ca salariul nu mai este singurul lucru care motiveaza un angajat nu mai este un secret. Insa cum putem intelege motivatiile intrinseci care conteaza pentru cei cu care lucram?
Citeste mai mult [...]Urmareste-ne pe